U Požarevcu obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i otkriven...

U Požarevcu obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i otkriven spomenik maršalu Žukovu na Čačalici

Foto: Urban City ©

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Prigodnom svečanošću i polaganjem venaca na Čačalici danas, 9. maja u Požarevcu je obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Na ovogodišnjem obeležavanju Dana pobede nad fašizmom prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Grada Požarevca Banetom Spasovićem i predsednikom Skupštine Grada Požarevca Bojanom Ilićem, direktori javnih preduzeća i ustanova, crkve, sudstva, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici Gradske opštine Kostolac, Vojske, Policije, predstavnici ambasada,..

Foto: Urban City ©

U svečanom salonu gradonačelnik Požarevca u svom obraćanju rekao je da je velika privilegija i čast za svakoga, da je u prilici i u slobodi, da proslavlja Dan pobede, dan kada su njegovi preci za taj najdragoceniji dar, dali svoje živote.

“Izgubljeni životi hrabrih ratnika nisu jedina žrtva koju su podneli ovi hrabri ljudi. Podjednaku žrtvu su podnele njihove porodice, kao i celokupna država koja je izgubila blizu milion svojih ljudi. Svi oni doneli su nam, pored zvanja pobednika, i božansko saznanje da smo bili na strani pravde, što je, složićete se, daleko sažnije. Često se u životu kaže da nesreća ne ide sama, pa su te ratne godine zamenile godine ideoloških borbi u novoj državi. Borbi u kojoj nije bilo pobednika, već isključivo pobeđenih, odnosno podeljenih. Iz istorije moramo učiti, a kako bi smo to uradili, istorijske lekcije moramo ponavljati iznova i iznova kako bi na napravljenim greškama učili. Isto tako, ponosito i uzdignute glave, Srbija kao jedna od zemalja pobednica jednu od istorijskih lekcija može i predavati. Lekciju koja govori o razlikama u ratu među vojskama koje napadaju i koje se brane. Velika je razlika kada neko šalje svoje vojnike i tera ih da osvajaju tuđu, njima nepoznatu zemlju, i kada branite svoj grad, svoje selo, svoj most, svoj izvor vode i svoju njivu.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City ©

Ipak, i pored velikog srca i čistih patriotskih motiva, mi u Srbiji i ovom prilikom odajemo priznanje i šaljemo zahvalnost našoj braći iz tadašnjeg Sovjetskog saveza na odlučnom jurišu kroz Evropu, čime je 11 Svetski rat i završen. Taj dan, 9. maj, kada je maršal Žukov ratifikovao ispred saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji danas slavimo, jer na to imamo pravo. Pravo, ali i obavezu da time odamo počast mnogima koji su se za taj 9 .maj 1945. godine borili, ali ga nisu dočekali. Oni, koji su rođeni godinama i decenijama posle tog datuma, ostali su uskraćeni za te slavne priče i pouke. Da to ne bude tako, danas otkrivamo spomenik u Požarevcu, na Čačalici, upravo maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu kako bi one čije sećanje na te dane polako bledi podsetili, a mlađe upoznali sa trenutkom kada je dobro pobedilo zlo, a Srbija u tome pomogla”, rekao je Bane Spasović, gradončelnik Požarevca i poželeo svima Dan pobede.

Po završetku obraćanja gradonačelnika Požarevca, Gradski ženski hor Barili izveo je nekoliko prigodnih numera za ovu priliku, a predsedniku Skupštine Grada Požarevca, gradončelniku, Gordanu Bojkoviću i Dragom Iviću uručene su medalje od strana Ruskog saveza vetarana. Ovom prilikom je uručena i knjiga o maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu, a Dragom Iviću je uručena bista Puškina u čast zbog knjige koju je Dragi Ivić napisao.

Foto: Urban City ©

U 12 časova pokraj Spomen kosturnice na Čačalici polaganjem venaca i intoniranjem himni i minutom ćutanja, nastavljeno je obeležavanje Dana pobede nad fašizmom.

Foto: Urban City ©

Potom je otkriven spomenik maršalu Georgiju Konstantinoviču Žukovu.

Foto: Urban City ©

Svi prisutni su zatim pošli ka dnu Spomen parka Čačalica gde je i zvanično završena ceremonija obeležavanja Dana pobede nad fašizmom polaganjem venaca, intoniranjem himni i minutom ćutanja kraj Spomenika streljanim rodoljubima.

KOMENTARIŠI