U Požarevcu obeležen Dan Centra za obuku Kopnene vojske

U Požarevcu obeležen Dan Centra za obuku Kopnene vojske

U kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu danas je organizovana svečanost povodom Dana Centra za obuku Kopnene vojske i Dana roda pešadije.

Komadant Centra za obuku pukovnik Milovan Vasić, prilikom obraćanja istakao je da se ovaj dan proslavlja u znak sećanja na Kolubarsku bitku, čuvenu po herojstvu, rodoljublju i umeću ratovanja, bitku koja je u školama ratne veštine najviše izučavana.

“Srpski vojnici, podoficiri i oficiri iskazali su najbolje vojničke vrline, na svim nivoima komandovanja protiv moćne i do tada nepobedive Austro-ugarske carevine. 22 hiljade najboljih sinova ovog kraja u Prvom svetskom ratu, dalo je živote za Srbiju i danas je dan da ih pomenemo kao i sve mučenike koji su svoj život položili na oltar otadžbine”, rekao je Vasić.

16. Novembar – Dan Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu

Pripadnici Centra za obuku Kopnene vojske i u ovoj godini su realizovali sve postavljene zadatke, disciplinovano i odgovorno. Obučili su 858 vojnika na služenju vojnog roka i 239 profesionalnih vojnika.

Takođe realizovani su različiti kursevi i usavršavanja za 69 podoficira. U Centru za obuku je u prethodnih godinu dana realizovano više od 300 gađanja iz oružja i oruđa pešadije, artiljerije i oklopnih jedinica i realizovana je obuka za 460 lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije.

Nakon izvođenja pokazne vežbe, posle 70 godina obeležena je slava rezanjem kolača i paljenjem sveće uz prisustvo velikog broja gostiju iz čitavog Braničevskog okruga ali i šire.

KOMENTARIŠI