U Požarevcu obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

U Požarevcu obeležen Nacionalni dan bez duvanskog dima

Pušači manje sredstava izdvajaju za osnovne životne potrebe, kao što su hrana, zdravstvena zaštita i obrazovanje

Akcijom, lomljenjem cigareta i dobijanjem jabuka umesto njih, u centru grada obeležen je Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Ovogodišnji slogan “Odrasli puše i mene guše”, posebno naglašava opasnosti kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja. Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa.

Upotreba duvana povećava troškove zdravstvene zaštite, smanjuje produktivnost kod ljudi i osiromašuje ih. Pušači manje sredstava izdvajaju za osnovne životne potrebe, kao što su hrana, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

Foto: Grad Požarevac

Duvanski dim sadrži preko četiri hiljade različitih materija od koji je 250 zasigurno štetno, a više od 50 izaziva karcinome. Nikotin ubrzava rad srca, izaziva povišen krvni pritisak i izaziva zavisnost. Tu je još mnogo štetnih supstanci poput arsenika, cijanida, ugljen monoksida… Što su sve razlozi za ostavljanje cigareta i izbor zdravog stila života bez duvanskog dima.

Volonteri Crvenog krsta su prolaznicima delili edukativni materijal iz oblasti svih zdravstveno – preventivnih aktivnosti koje realizuju a svaki prolaznik je u zamenu za polomljenu cigaretu dobio jabuku sa porukom da izabere zdrave navike umesto cigareta.

Učesnici ove manifestacije bili su: Savet za rodnu ravnopravnost Grada Požarevca, Crveni krst Požarevac , Zavod za javno zdravlje Požarevac , Medicinska škola i Dom zdravlja.

KOMENTARIŠI