U Požarevcu održana tribina “Zaborav je novi zločin – NATO agresija 1999.”

U Požarevcu održana tribina “Zaborav je novi zločin – NATO agresija 1999.”

U organizaciji Udruženja vojnih penzionera grada Požarevca i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije – Požarevac, dana 22.03.2023. godine organizovana je Tribina u Centru za kulturu povodom 24. godišnjice od agresije NATO PAKTA 24. marta 1999. godine na našu zemlju pod naslovom „ZABORAV JE NOVI ZLOČIN – NATO AGRESIJA 1999. GODINE“.

Od gostiju su bili prisutni general-major u penziji prof. dr Božidar Forca, komandant Garnizona pukovnik Duško Jović. Tribini je prisustvovao veliki broj građana, vojnika, članova Udruženja i Gradskog odbora SPS-a.
Predsednik Udruženja vojnih penzionera mr Dragutin Strahinić je u obraćanju skupu, istakao „Dostojanstvenim otporom Vojske Jugoslavije, jedinstvom naroda i državnog rukovodstva, agresor i pored neuporedive brojčane i tehničke nadmoćnosti nije uspeo u svojim namerama. Vojska Jugoslavije braneći svoju zemlju pokazala je herojsko držanje svojih vojnika i starešina, za primer u našoj najnovijoj istoriji“.
U daljem izlaganju Strahnić je spomenuo naše heroje sa ovog prostora koji su poginuli u NATO agresiji na našu zemlju i to: generala Ljubišu Veličkovića, potpukovnika Zorana Petruševskog, vodnika Nenada Lukića, vojnika Predraga Ignjatovića, vojnika Stanoja Jovanovića i još 14 heroja, kao i potporučnika Predraga Leovca koji je bio pitomac na vojnoj akademiji u Požarevcu i koji je poginuo na Košarama u herojskoj borbi.
U prvom delu programa hor Centra za kulturu je izveo dve numere patriotskih pesama i recitacija Nataše Ilić „Prkosna pesma“. U drugom delu programa general u penziji prof. Dr Božidar Forca je u svom izlaganju istakao: „U istoriji čovečanstva nezabeleženo nesrazmeran odnos snaga u agresiji NATO pakta na našu zemlju, vazdušna operacija i kopnena operacija „Strela 1 i 2“ na Kosovu i Metohiji bila je sveobuhvatna. Otpor Vojske Jugoslavije bio je primer u našoj najnovijoj istoriji“, on se takođe osvrnuo na današnju situaciju u zemlji i svetu.
U završnom delu skupa predsednik Udruženja se zahvalio generalu na sveobuhbvatnom izlaganju i podsećanju na herojsko držanje Vojske Jugoslavije.

KOMENTARIŠI