U Požarevcu otvorena izložba “150 GODINA SAVEZA INŽENjERA I TEHNIČARA SRBIJE”

U Požarevcu otvorena izložba “150 GODINA SAVEZA INŽENjERA I TEHNIČARA SRBIJE”

U Galeriji savremene umetnosti povodom Dana oslobođenja grada Požarevca 15. oktobra 2019. godine svečano je otvorena izložba pod nazivom 150 GODINA SAVEZA INŽENjERA I TEHNIČARA SRBIJE – od tehničarske družine do savremenog udruženja. Organizatori izložbe su: Savez inženjera i tehničara Srbije, Savez društva inženjera i tehničara Požarevca i Narodni muzej Požarevac.

Publici su se obratili: Milutin Stanković, predsednik Saveza društva inženjera i tehničara Požarevca, Igor Marić, predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije i Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

Foto: GSU

Milutin Stanković je istakao da se ove godine obeležava 40 godina od Saveza društva inženjera i tehničara grada Požarevca čije je postojanje obeleženo brojnim aktivnostima i radom. Igor Marić je govorio o značaju inženjerske struke i istakao da je Savez članica federacije evropskih saveza inženjera i tehničarakoji su bliski evropskom parlamentu.
Bojan Ilić koji je otvorio ovu izložbu pozvao je sve inženjere i tehničare da ostanu u zemlji i rekao da će lokalna samouprava pružiti pozitivan balans privredi da bi privreda mogla da se razvija u našem kraju i našem gradu što bi doprinelo uslovima za ostanak.
Nakon svečanog otvaranja izložbe prikazan je dokumentarni film „Broj i mera, moja vera“.

Izložba je koncipirana u dva integrativna dela: prvi, u kome se kroz foto i arhivsko-dokumentacioni materijal, hronološki od početka osnivanja pa do danas u osnovnim crtama prikazuje istorija Saveza inženjera i tehničara Srbije i drugi deo, gde su predstavljeni pojedini značajni inženjeri i stručna dostignuća.

Izložba je otvorena do 4. novembra. Ulaz slobodan.

KOMENTARIŠI