U Požarevcu otvorena izložba „BITEF na plakatu“

U Požarevcu otvorena izložba „BITEF na plakatu“

FOTO: URBAN CITY / B.P.

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu 16.6. otvorena je izložba „BITEF na plakatu“ nastala u saradnji dva muzeja – Narodnog iz Požarevca i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije iz Beograda.

Na postavci je prikazan izbor plakata dizajniranih povodom Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala koji se održava neprekidno počev od 1967. godine. Kao manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd koja podržava i prati najnovije pozorišne trendove postala je vremenom i jedan od najznačajnijih festivala za srpsku kulturu.

Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu osvrnula se na sam značaj plakata kao proizvoda grafičkog dizajna koji koristi tipografiju, sliku, boju i prostor rekavši da se plakat kao moderan sagledava od 40-tih godina od kada se može pratiti razvoj štamparske industrije. Zlatna doba plakata beleže se najpre umetnošću Anri Tuluz Lotreka, francuskog umetnika koji uzdiže plakat na poseban nivo – nivo slike, a potom 20-tih i 30-tih godina 20. veka kada moderni pravci, kubizam, futurizam, ekspresionizam i dada, postaju nosioci uticaja. Tokom vremena smenjivali su se stilovi palakta od racionalnog, psihodeličnog, razigranog, formalnog, dekorativnog…

Publici se, potom, obratila Mr Aleksandra Milošević, muzejski savetnik iz Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koja je istakla da „likovno-vizuelni identitet festivala odražava ideju traganja za novim pozorišnim tendencijama. Retrospektivna izložba plakata pruža uvid u raznovrsnost festivala, autentičnost plakata i razvoj prepoznatljivog identiteta. Osluškujući duh vremena i pomno beležeći sve društveno-političke promene, plakat Bitefa svojim lucidnim i višeslojnim likovnim rešenjima potvrđuje integritet festivala i snagu autentičnog dizajna. Istovremeno, plakati su svedočanstva istorije festivala i jedinstvenog prožimanja pozorišnih tendencija i novih rešenja na polju grafičkog dizajna. Muzejska izložba potvrđuje značaj pozorišnog plakata u percepciji publike i identitetu Bitefa.

Saradnje sa srodnim institucijama, omogućuju decentralizaciju i veću vidljivost delatnosti Muzeja. Na poziv Narodnog muzeja Požarevac, požarevačkoj publici se zajednički predstavljaju Muzej pozorišne umetnosti kao jedinstvena i krovna institucija istorije srpskog pozorišta i BITEF, jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u domaćoj i evropskoj kulturi“.

Izložba se može pogledati do 29.6.2022. godine, ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI