U četvrtak 26.9.2019. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba grafika poljskog umetnika Kacpera Božeka pod nazivom „Grafičarev san“.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu je tom prilikom kazala: „Poljska je dom dinamične i karakteristične savremene umetnosti i nasleđene avangardne kulture. Ona ima veliki broj izuzetnih i neretko kontroverznih umetničkih dela koja se nalaze u lokalnim i međunarodnim galerijama i muzejima moderne umetnosti. Galeriji savremene umetnosti je pripala čast i zadovoljstvo da doživi i oseti duh jednog déla poljske savremene likovne scene preko radova grafičara Kacpera Božeka., u okviru međunarodne saradnje poljskih i srpskih likovnih umetnika koju u Srbiji predvodi Fakultet likovnih umetnosti iz Beograda.

Kacper Božek je krakovski grafičar i crtač, predavač na Grafičkom fakultetu Krakovske akademije likovnih umetnosti. Dva ciklusa su iza njega po kojima je prepoznatljiv – to su najpre dela iz ciklusa „Majstor i Margarta“ izrađenom po romanu Mihaila Bulgakova, koja su postale su za Kacpera Božeka polazište za uporni rad koji je trajao više od tri godine. Dela su rađena u različitim tehnikama duboke štampe (bakropis, akvatinta, mecotinta, meka prevlaka) i čine zamršenu i preciznu grafiku ispunjenu Bulgakovim junacima, sa osvrtom i na moralne probleme koji prožimaju roman. Kacper Božek je svoje radove predstavio je na preko 30 samostalnih izložbi u Poljskoj i inostranstvu. Takođe je učestvovao na mnogim grupnim izložbama. Nagrađivan je više puta, neke od nagrada su: Velika nagrada za grafiku 2002. g. u Krakovu, stipendija Grada Krakova 2003. g. (za kreativne profesije), druga nagrada Leonardo Šaša za grafiku, 7. izdanje, 2013. g. u Italiji. Dela mu se nalaze u zbirkama: Nacionalne biblioteke u Varšavi, Istorijskom muzeju grada Krakova, Istorijskom muzeju u Katovicama (Poljska), Univerziteta Lajola u Nju Orleansu (SAD), Grafičkom salonu u Madridu (Španija)…”

Foto: GSU

Na izložbi su predstavljene grafike nastale poslednjih godina rada Kacpera Božeka, rađene u tehnikama bakropisa, mecotinte, suve igle, akvatinte i akrilika.

Nakon izlaganja kustosa posetiocima se obratio Nikola Velicki, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i autor izložbe Kacper Božek koji su se zahvalili Narodnom muzeju u Požarevcu na uspešnoj saradnji i gostoprimstvu.

Izložba je otvorena do 14. oktobra. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI