U Požarevcu otvorena izložba kaligrafskih radova “SLOVO-CRTEŽ”

U Požarevcu otvorena izložba kaligrafskih radova “SLOVO-CRTEŽ”

U Galeriji savremene umetnosti 20.12.2019. otvorena je izložba kaligrafskih radova pod nazivom SLOVO-CRTEŽ autora Zorana Ilića.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu je tom prilikom kazala: „Kaligrafija je veština, umetnost, veštinska umetnost, umetnička veština, nastajala je i trajala od početka civilizacije do današnjih dana. Ona je značajan, možda i presudan iskorak u razvoju čoveka. Pismo nastaje od pećinskih slika kromanjonskog čoveka, skulptura Lepenskog Vira, ornamenata i znakova iz Vinče, drevnih kultura Egipta, Mesopotamije, Kine, Indije i Amerike. Tako je počeo razvoj od slikovnog i slogovnog do glasovnog pisma i trajao je, kroz milenijume, do dana današnjeg. Drevni tekstovi predstavljeni su kineskim simbolima, egipatskim hijeroglifima, sumerskim klinopisom, crtežima Maja, grčkim i rimskim alfabetom, islamskom kaligrafijom. Sačuvani tekstovi srednjeg veka pisani na mekanim materijalima pokazuju napredak u veštini, raznovrsnost novih tehnika i bogatstvo novih oblika.
Danas, moderna kaligrafija dobija novo značenje i predstavlja vid slikarskog izraza umetnika. Krasnopis je u modernom vremenu u kom živimo dobio novi oblik. On živi novi život i predstavlja vid slikarskog izraza. Lepo pisanje u vidu ekspresivne kaligrafije, kakvo danas možemo videti na izložbi Zorana Ilića, nalazi se na ivici apstrakcije i čitljivosti. Novi vid krasnopisa, koji je blizak slikarskom izrazu, više je baziran na kompoziciji, a manje na sadržaju. Novi način izražavanja lepog pisanja pokazuje iskonsku čovekovu potrebu za estetikom koja je prisutna i u digitalno doba, koje primorava čoveka da više koristi tastaturu, nego olovku za crtanje i pisanje. Ipak, čini se da će estetika pisanja još dugo biti važna ljudima, jer opstaje uprkos digitalnoj eri i velikim životnim promenama“.
Nakon izlaganja kustosa posetiocima i učenicima Gimnazije i OŠ „Dositej Obradović“ se obratio autor Zoran Ilić koji je govorio o postupku kaligrafije i izveo ogledni čas kaligrafije.

BIOGRAFIJA ZORANA ILIĆA

Rođen je 21. februara 1960. godine u Jagodini. Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu završio je 1985. godine, u klasi profesora Stjepana Filekija.
Predavao je kaligrafiju na Fakultetu umetnosti u Prištini (Kosovska Mitrovica). Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Vodio je radionice kaligrafije u Beogradu, Gračanici i Aleksincu. Demonstrirao je kaligrafiju u više gradova u Srbiji.

Izlagao grupno i samostalno na izložbama u zemlji (od Vranja do Subotice) i inostranstvu (SAD, Kanada, Bugarska, Makedonija, Crna Gora).
Član je ULUPUDS–a.

Izložba je otvorena do 9. januara 2020.godine. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI