U Požarevcu otvorena izložba “Muzejski dosije: Priča o dve potkovice”

U Požarevcu otvorena izložba “Muzejski dosije: Priča o dve potkovice”

Foto: Urban City / B.P.

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac, otvorena je izložba pod nazivom ”Muzejski dosije: Priča o dve potkovice”. Autori izložbe su arheolozi Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Milica Stojanović i Nenad Šošić i dr Ivan Popović iz OB ”Stefan Visoki” iz Smederevske Palanke.

Izložba predstavnja putovanje kroz svet nauke i traganje za identitetom jedne žene, a okosnicu izložbe čini materijal koji potiče sa arheološkog nalazišta Medvednjak i potiče sa nekropole iz 18-19. veka. U proučavanju skeletnih ostataka primenjene su arheo-radiološke analize, pomoću kojih se došlo do podataka o starosti individue, koja je procenjena na oko 35 godina. Izloženi materijal, pred našim očima otkriva priču o ženi koja je živela u burnim vremenima, u Medvednjaku.

Publici su predstavljene rekonstrukcije ukrasa pronađenih na glavi individue, grobne celine pronađene in situ, kao i umetničke interpretacije izgleda žene i čizama na kojima su se nalazile potkovice. Deo izložbe su i dva negatoskopa na kojima su prikazani rendgenski snimci, a izložbu prati dokumentarni film koji je nastao u toku pripreme ove izložbe. U filmu, koji upotpunjuje izložbu govore autori i njihovi saradnici.

Potkovice koje su probudile znatiželju arheologa, predstavljaju deo potpetice čizama, a kako i zašto su se našle u grobu ženske individue ostaje bez odgovora. Ali ono što je najvažnije je da su autore navele da krenu na put otkrivanja prošlosti, stavljajući ih u uloge detektiva na šta nas asocira i reč dosije u naslovu izložbe.

Ova izložba predstavlja primer dobre prakse saradnje stručnjaka iz različitih oblasti (arheologije, etnologije, istorije, fizičke antropologije i radiologije) i rezultat je interdisciplinarnog pristupa proučavanja prošlosti.

Na otvaranju izložbe pubilici su se obratili: Teodora Branković, muzejski savetnik arheolog Narodnog muzeja Požarevac, Stevan Martinović, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, autori izložbe Milica Stojanović, Nenad Šošić i dr Ivan Popović, kao i Darko Trajanović, autor ilustracija.

Izložba je otvorena do 18.04.2024. godine, a ulaz u Galeriju Narodnog muzeja Požarevac je slobodan.

KOMENTARIŠI