U Požarevcu otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

U Požarevcu otvorena izložba posvećena Milutinu Milankoviću

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja, u galeriji na Starom Korzou otvorena jeizložba posvećena čuvenom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić.

Namera Saveza društava inženjera i tehničara Požarevca, jednog od organizatora izložbe, po rečima Milutina Stankovića, predsednika Saveza, jeste da dragulju iz pravnog domena približi dragulj iz domena nauke – Milutina Milankovića.

Foto: Grad Požarevac

Slavko Maksimović, predsednik Udruženja „Milutin Milanković“, predstavio je Milutina kao člana velike trojke naučne elite našeg naroda, koja je menjala svet.

Izložbu je otvorio predsednik požarevačkog parlamenta Bojan Ilić koji jerekao da Milutin Milanković pripada čitavom svetu a ne samo Srbiji:

”Milutin Milanković pripada čitavom svetu jer je svojim naučnim dostignućima on čitav svet i zadužio. Nama je poslao poruku da iza velikih ljudi uvek stoji i veliki rad, želja za stalnim usavršavanjem i radoznalost. Impresivna je biografija Milutina Milankovića u kojoj se vidi da su njegova interesovanja bila i izazovi u građevinarstvu, ali i klima na susednim planetama, kao i mnoge stvari između. Svima njima je zajedničko to što su bile u službi otkrivanja tajni nauke, i služenja čoveku i njegovim potrebama. Ovom izložbom obeležavamo i Dan državnosti Srbije, jer je država jaka i moćna onoliko koliko neguje i poštuje svoje najveće umove.”

Izložba je postavljena do 6. marta.

KOMENTARIŠI