U Požarevcu otvorena izložba slika umetnice Aleksandre Ćaldović

U Požarevcu otvorena izložba slika umetnice Aleksandre Ćaldović

U četvrtak 01.08.2019. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba slika umetnice Aleksandre Ćaldović iz Beograda.

Izložbu je otvorila Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viš kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je tom prilikom kazala:

„Iako postoji uverenje kod jednog dela kritičara da slikarstvo nema budućnost u eri novih medija i haj-tek eksperimenata i da pripada „estetici devetnaestog veka“, u svetskim galerijama su nove forme realizma veoma visoko vrednovane, pa tako i kod nas ima sve više mladih slikara, vajara i crtača koji svoj umetnički put i razvoj vide u figurativnom.
Aleksandra Ćaldović je umetnica koja neguje figurativni izraz, realistički stil i angažovan odnos prema društvenoj stvarnosti, fokusira se uglavnom na žensko telo. Ćaldović razvija narativ kojim pokušava da artikuliše vlastito promišljanje tanke granice između ženske snage i ranjivosti. Čista, iskrena lepota na njenim platnima, suprotstavlja se eroziji društvenih normi, poremećenim sistemima vrednosti, kao i globalnom isticanju glorifikovanju ružnog kao poželjnog modela ponašanja i razmišljanja, kako u svim segmentima društva, tako i u umetnosti.
Umetnica je nastojala da svojim viđenjem žene i sagledavanja njenog mesta u društvu istakne njen šarm – štaviše, ona je ispoljila čitav raspon osobina karakterističnih za žensko biće, naročito veličanih pre femističke borbe za izjednačavanje ženskog i muškog principa. Stoga, na Aleksandrinim slikama mi ne posmatramo svet ljutih, tužnih, starih žena već senzualnih, osetljivih, negovanih savremenih boginja. One kao da su sišle sa naslovnica modernih časopisa, izvajanih tela, sjajne kože, skladnih crta lica, zadržale namešteni stav i oplemenile ga primesom ranjivosti.
Aleksandra Ćaldović se podjednako poigrava i sa temom pejzaža – bilo da slika isečak prirode ili grada, ona mu ugrađuje duhovnu dimenziju prelazeći na momente u nadrealno. Kao što je navedeno u kritici kataloga “fokusiran pogled je trenutak tišine, odsustva za spoljni svet, ali i predah, trenutak spoznaje sebe samog u kome se razaznaju nova nadahnuća. Različiti materijali i raznovrsnost tehnike takođe svedoče o Aleksandrinoj razigranoj umetničkoj ličnosti gde se ona ne libi da koketira kako sa enformelom, naročito na pejzažima na kojima ugrađuje različite materijale na podlogu, tako i sa ekspresionističkim načinom predstavljanja kada koristi prskajuću boju. Ipak, Aleksandra ostaje u poetskom raspoloženju koje „lepo“ oblikuje kao deo istine u vremenu velikih društvenih previranja i kretanja.“

Foto: GSU

Nakon izlaganja kustosa posetiocima se obratila umetnica Aleksandra Ćaldović koja se zahvalila Narodnom muzeju u Požarevcu na saradnji i kolektivu Galerije na organizaciji izložbe.

ALEKSANDRA LUKIĆ ĆALDOVIĆ

Obrazovanje:

-Fakultet Pirmenjenih umetnosti u Beogradu – zidno slikarstvo, 2001-2007
– Samostalni umetnik, od 2018.
– Saradnik u Galeriji Doma Vazduhoplovstva “Ikar“, 2015
– Član saveta u Galeriji Doma Vazduhoplovstva “Ikar“, 2011-2014
– Član žirija na nagradnom konkursu za izradu plakata za nacionalni dan bez duvanskog dima 2012. godine,“Dr Milan Jovanovć Batut”

– učestvovala na više grupnih izložbi i imala samostalne izložbe :

SAMOSTALNE:

– Galerija Centra za kulturu Aleksinac, decembar 2006.
– Galerija “Ikar”, Doma vazduhoplovstva – Zemun, mart 2011.
– Narodni Muzej Požarevac, Gradska galerija, avgust 2011.
– Muzej na otvorenom “Staro selo” Sirogojno, april 2013.
– Kafe “Ljubičica”, 2013.
– Energoprojekt Holding, 2014.

Izložba je otvorena do 15. avgusta 2019. godine. Ulaz je slobodan.

KOMENTARIŠI