U Požarevcu otvorene 26. Glumačke svečanosti

U Požarevcu otvorene 26. Glumačke svečanosti

Foto: Urban City // I.P.

Večeras su u Centru za kulturu Požarevac otvorene Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” po 26. put.

Svečanom otvaranju prethodilo je otvaranje izložbe „Portreti Milivoja Živanovića“ Muzeja pozorišne umetnosti, autora
Mirjane Odavić.

Foto: Urban City // I.P.

Glumačke svečanosti svečano je otvorio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

“Naše Glumačke svečanosti, koje više od dve i po decenije organizujemo u čast Milivoja Živanovića, razlog su što smo i ove godine prve dane aprila čekali sa velikim nestrpljenjem”, rekao je na početku obraćanja Pavlović.

“Ovo kažem naročito, jer smo protekle dve godine bili, zbog epidemiološke situacije, prinuđeni da ove dane obeležavamo u manjem obimu i bez publike. Ovih dana kapije grada Požarevca širom su otvorene onima, koji iz predstave u predstavu prikazuju svoje glumačko umeće. Zapravo, kapije glumcima ovih dana nisu samo otvorene, već im pripadaju i ključevi grada“, dodao je gradonačelnik.

SAŠA PAVLOVIĆ, Foto: Urban City // I.P.

“Tokom festivala, kada dramski umetnici gazduju našim gradom, čitav Požarevac ali i okolina traži kartu više za dane posvećene velikom glumcu.

Oni koji su ga poznavali kažu da je pored ogromnog talenta bio beskompromisan kada je u pitanju rad u pozorištu, ali takođe i kada se trebalo dati na značaju pozorišnoj umetnosti i stati u odbranu glumačkom zanatu.

Njegova rodna kuća, koja se nalazi nedaleko odavde, Požarevljanima je poznata i kao mesto gde je dugo godina bila kafana Žirovni venac.

Međutim, u jednoj drugoj kafani, zajedno sa ocem i majkom, svoju prvu predstavu “Herojska smrt hajduk Veljkova” pogledao je mali Milivoje i istog trenutka rođen je veliki Milivoje Živanović, budući vladar pozorišne scene ne samo u Srbiji i Jugoslaviji, već i širom Evrope“, zaključio je svoj govor i svečano otvorio Glumačke svečanosti.

Foto: Urban City // I.P.

Nakon otvaranja odigrana je predstava “Široka zemlja” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Foto: Urban City // I.P.

Nagradu žirija i publike dobio je Vojin Ćetković.

Veliki aplauz publike bio je za Svetlanu Cecu Bojković od požarevačke publike.

Foto: Urban City // I.P.

Kompletan program pogledajte ispod:

Foto: CZK Požarevac

KOMENTARIŠI