PODELI
Foto: Urban City

Javno komunalno preduzeće „Parking servis“ Požarevac postavilo je nedavno brojače slobodnih parking mesta za zatvorena parkirališta „Pijaca“ i „Načelstvo“, a direktorka preduzeća Marija Papović najavila je nastavak ovog projekta, piše Danas.

Brojači su postavljeni na dve lokacije u gradu, u Ulici Moše Pijade, ispred Centralne apoteke i u Drinskoj ulici.

Na projektu brojača parking mesta radilo se skoro godinu dana kako bi se pronašla što ekonomičnija i istovremena efikasnija informatička rešenja, po čemu je Požarevac trenutno jedinstven primer u Srbiji.

Foto: Urban City

– Informacino-tehnološki tim JKP „Parking servis“ Požarevac osmislio je znatno jeftiniji način slanja informacija iz baze podataka prema displejevima brojača. Primera radi, u Beogradu takvi brojači rade preko senzora koji su ugrađeni u svako parking mesto, što je jako skupa investicija, objasnila je direktorka Marija Papović, i precizirala da je u tom smislu JKP „Parking servis“ Požarevac trenutno jedinstven u Srbiji u sferi parkinga.

– Cilj njihovog postavljanja jeste da se skrati vreme traženja slobodnog parking mesta u gradu i da se maksimalno iskoriste kapaciteti uređenih parking prostora kojima trenutno raspolažemo, kaže Papovićeva. – Na primer, parking „Pijaca“ u prepodnevnim satima svakog dana je popunjen, dok na druga dva zatvorena parkinga, „Načelstvo“ i „Dom omladine“, koja su u neposrednoj blizini parkinga „Pijaca“, uvek ima mesta. Brojači će vozačima pružiti informaciju o raspoloživim mestima i uštedeti im vreme, a parkirališta će imati pun efekat.

U daljim planovima požarevačkog JKP „Parking servis“ Marija Papović najavljuje nastavak postavljanja brojača. Sledeća je lokacija kod Višeg suda, kako bi se vozači iz Ulice Moše Pijade, iz pravca Autobuske stanice, preusmerili i na parking „Dom omladine“, koji je takođe u centru grada, a na kojem kapaciteti nikad nisu popunjeni, saopštavaju iz ovog preduzeća.

KOMENTARIŠI