U Požarevcu potpisan ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

U Požarevcu potpisan ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović posetio je danas Požarevac.

On je u Požarevcu potpisao posebni ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ministar je ovom prilikom podsetio da se, u okviru dugogodišnje saradnje sa Nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovode projekti u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom, a da će za ekološku infrastrukturu u Požarevcu biti opredeljeno 18,2 miliona evra.

“Postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno je šezdesetih godina, pa se zbog ograničenih tehničkih kapaciteta postojećeg kanalizacionog sistema u Požarevcu, celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Brežanski kanal i Veliku Moravu i sa takvom praksom moramo da prestanemo”, rekao je Momirović.

Ministar Momirović ugovor za realizaciju izgradnje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao je sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, direktorom JP Vodovod i kanalizacija Požarevac Aleksandrom Dimitrijevićem, i direktorom KFV predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom koji je tom prilikom rekao da je uspešnom zajedničkom saradnjom obezbeđeno preko 300 miliona evra pomoći za preko 20 opština, odnosno za 1,6 miliona stanovnika u Srbiji koji su osetili ili će tek osetiti korist od projekata koji se sprovode, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović zahvalio se ministru Momiroviću, KFV-u, i drugim institucijama, izrazio veliko zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora i predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

“Nakon realizacije ovog projekta Požarevac će biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde, a sve prednosti osetićemo u decenijama koje su pred nama”, rekao je Pavlović.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu kapaciteta 77.000 ekvivalent stanovnika investicione vrednosti 14,6 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Požarevac i sela Lučica, Poljana i Prugovo, gde živi oko 50.000 stanovnika.

Pored postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje izgradnju jedinice za solarno sušenje kanalizacionog mulja investicione vrednosti 3,6 miliona evra, koja će omogućiti odlaganje otpadnog mulja na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način.

KOMENTARIŠI