Foto: Urban City // B.P. / arhiva

U maloj sali Centra za kulturu u Požarevcu, u utorak veče je predstavljena knjiga pesama “100 mojih portreta” akademika Matije Bećkovića, u izdanju Kompanije “Novosti”.

Uoči izlaska pred čitalačku publiku, koju ni kiša nije sprečila da dođe i čuje velikog pesnika, Bećković je izjavio da mu je drago što je njegova knjiga naišla na odličan prijem u Požarevcu.

– Mnogo su veće šanse bile da završim u požarevačkoj “Zabeli”, nego u Centru za kulturu. I to je jedan od srećnijih obrta u mom životu – našalio se pesnik.

On je napomenuo da svaki pisac ima i svoj usmeni opus, koji često biva zaboravljen, a nije manjeg značaja od onog pisanog.

– Ono što zaboravljamo, to, izgleda, nismo mi, nego ono što zapamtimo. I po tome šta smo zapamtili, mogao bi da se utvrdi naš sopstveni portret – rekao je Bećković. – Umesto da pišem memoare, ja sam ispisao portrete ljudi sa kojima sam proveo svoj život. Nisam ništa izmišljao, a mislim da bi i njima bilo zanimljivo šta sam zapamtio, jer svako pamti nešto drugo.

Bećković je napravio pravi poetski omaž ljudima koji su, direktno ili posredno, obogatili njegov život – Meši Selimoviću, Dobrici Ćosiću, Desanki Maksimović, Dušku Radoviću, Vasku Popi, Emiru Kusturici, Tesli, Milankoviću, Njegošu, Karađorđu.

Foto: Urban City

Na promociji je govorila Galina Perić, direktorka Centra za kulturu, koja je istakla da je Bećkovićev duh neumoran, svež, a njegove ruke hitre, nepogrešive.

Nakon toga usledilo je autorovo čitanje pesama, praćeno aplauzima publike. Poetsko veče upotpunio je i muzički program, koji su izveli vokal Sofija Perić, uz pratnju magistra na harmonici, Saše Perića.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI