Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu nastavila je sa organizovanjem kulturnih događaja, kako poznatih ličnosti, tako i zavičajnih stvaralaca.

U Maloj sali Centra za kulturu predstavljena je monografija „Požarevac u međuratnom vremenu II, 1918-1941.“ autora dr Miroljuba Manojlovića, istoričara. U pitanju je drugi deo istoimene knjige koja se bavi institucijama i udruženjima građana u okviru kulture, prosvete, zdravstva, privrede i pravosuđa.

O knjizi su govorili Slobodanka Cvetković, viši arhivist, dr Gordan Bojković, istoričar, Dragan Jacanović, arheolog i autor.

Slobodanka Cvetković je dala detaljan prikaz pojedinih poglavlja knjige sa akcentom na stanje u školstvu u međuratnom periodu, kao i na rad humanitarnih udruženja. Dr Gordan Bojković je istakao značaj višedecenijskog i sistematskog istraživanja prošlosti požarevačkog kraja od 1804. do 1941. godine, koje je autor pretočio u četiri monografije. Projekat izdavanja monografije je podržao Grad Požarevac.

Na kraju se publici obratio autor i obrazložio fenomen da e Požarevac od druge prestonice Kneza Miloša danas doživeo stagnaciju u razvoju u odnosu na druge gradove, usled nedostatka industrije.

Moderator programa bio je Dragan Jacanović.

Brojna publika je imala priliku da učestvuje u razgovoru sa autorom.

KOMENTARIŠI