U Požarevcu proslavljen Dan državnosti Srbije

U Požarevcu proslavljen Dan državnosti Srbije

Grad Požarevac, po tradiciji, organizovao je svečano obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

DAN DRŽAVNOSTI U POŽAREVCU

Danas, 15. februara u 11:00 časova, u Svečanim salonima Grada Požarevca gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović i predsednik Skupštine Grada Požarevca Bojan Ilić organizovali su prijem povodom državnog praznika Sretenja.

Foto: Urban City

“Okupili smo se danas ovde da zajednički proslavimo događaje iz naše istorije koji su nam omogućili da u slobodi i kao država ponosno živimo u srcu starog kontinenta. Ono što je zajedničko Prvom Srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu je sloga i jedinstvo naroda, i njegova namera da se učini ono što će doneti bolju budućnost  poštujući svetlu prošlost. Već sam jednom rekao da su Sretenjski ustav iz 1835. godine i podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. godine datumi koje bi mnogi narodi želeli da imaju u svojoj istoriji. Mnogo puta raiije su se narodi podizali protiv zavojevača i okupatora, ali srpska 1804.-a je ostala upamćena. Upamćena po tome što se ustalo protiv još uvek moćne imperije, koja je više vekova unazad vladala Srbijom i za to vreme ustanovila kao čelik, jake poluge strahovlade i ugnjetavanja naroda. Deceniju kasnije, ta ideja je nakon Drugog srpskog ustanka donela pobedu, ali ostalo je ulamćeno da su se 1804. godiie neki ljudi podsetili da veličina naroda nije u brojnom stanju i trenutnim okolnostima, veh upravo u veličini njihove želje da budu slobodni i imaju svoju državu na svojoj zemlji.

BANE SPASOVIĆ, Foto: Urban City

Srbiji i Srbima, dragi prijatelji, tada ta želja nije nedostajala. Vođena tom željom, ovoga puta u slobodi, Srbija je na današnji dan 1835. godine dobila Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije, jedan od najmodernijih, najdemokratskijih i najliberalnijih ustava svog doba. Njime je u Srbiji ukinut feudalizam i ujedno je predstavljao najistočniji odblesak Francuske revolucije. Dakle, ako bi tražili zajednički imenilac u ova dva slavna događaja naše istorije, kao i odgovor na pitanje zašto su se baš oni objedinili u obeležavanju Dana dožavnosti, mislim da bi rekli da je to — želja za slobodom i državom. Iako su i Ustanak i Ustav imali svojih nedostataka, neupitna je bila želja onih koji su ustanak podizali, odnosno ustav pisali, da se živi u slobodi, miru i prosperitetu.

Danas, kada Srbija slobodu ima, mir održava, a prosperitet osnažuje, mirno smemo poslati precima poruku, pogledati ih u oči i reći — Hvala vam na svemu, vaša žrtva nije izneverena”, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Požarevca Bane Sapsović, koji je svim građanima čestitao današnji praznik.

Foto: Urban City

Obeležavanje državnog praznika nastavljeno je kod spomenika Miloša Obrenovića u Gradskom parku polaganjem venaca.

Vence su položile delegacije Braničevskog okruga, Grada Požarevca, GO Kostolac, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, GrO SNS, GrO SPS, SUBNOR-a, Srpsko-Rusko bratstvo Nevski. Nakon himne “Bože pravde” koju je izveo Gradski ženski hor “Barili”, besedu je kazivao dr Gordan Bojković.

Foto: Urban City

Povodom Dana državnosti Srbije u Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba “Milutin Milanković – život i delo”.

 

KOMENTARIŠI