U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije, u Požarevcu su uručena priznanja za najhumanije sredine u Srbiji.

Za najhumaniji grad u Srbiji je po 13. put proglašen Požarevac a za najhumaniju opštinu Lazarevac.

Nagrade su uručene u Svečanom salonu požarevačkog gradskog zdanja što je po prvi put da se ove nagrade uručuju van Beograda.

Dobitnici priznanja za 2022. godinu su:

Dijamantsku plaketu Šampion solidarnosti za Zimsku i Letnju kampanju 2022. godinu dobili su Požarevac, Koceljeva, Loznica,  Valjevo, Smederevo, Velika Plana i Šabac.

Zlatna plaketa Šampion solidarnosti za Zimsku kampanju 2022. odlazi u Lazarevac, srebrna u Ljuboviju, a bronzana u Krupanj.

Zlatna plaketa Šampion solidarnosti za Letnju kampanju 2022. uručena je Golupcu, srebrna Obrenovcu, a bronzanu dele Petrovac i Smederevska Palanka.

Za najuspešniju opštinu u Republici Srbiji proglašeni su Lazarevac, a za najuspešniji grad  Požarevac.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović se zahvalio svim požarevljanima koji su dokazali svoju humanost po 13. put i očekuje da će tako biti ubuduće ali bi i voleo da neka druga lokalna samouprava ponese ovu titulu zato što smo svi na zadatku za građane Srbije. On je još dodao da omasovljenje ovih akcija humanosti ima konkretne rezultate vidljive u spašenim životima ili u njihovom produženju i da trenuci poput ovih svakako prijaju i obavezuju, ali više od toga imaju za cilj da podstaknu i sve ostale sredine da se priključe ovoj jedinoj trci u kojoj su svi pobednici. Gradonačelnik je pohvalio i gradsku organizaciju Crvenog krsta Požarevac kao jednu od najuspešnijih u Srbiji.

Ivana Rodić načelnica Odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi je istakla da je Požarevac jgrad koji je više od decenije najhumaniji u Srbiji sa procentom davanja krvi iznad 5% u odnosu na ukupan broj stanovnika. Rodić je još kazala da na zadatku da se obezbede dovoljne količine krvi za sve pacijente koji se leče u zdravstvenim institucijama u Beogradu i osam Opštih bolnica u centralnoj Srbiji, Institut za transfuziju krvi se susretao sa brojnim izazovima pogotovo u vreme kovida ali da se polako vraćamo u kolosek kada je u pitanju broj doborvoljnih davalaca krvi. Iz Instituta za tranfuziju krvi Srbije očekuju da prikupe više od 71.000 jedinica krvi, što je značajan porast u odnosu na 2021. godinu u kojoj je bilo 65.535 jedinica.

Direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije dr Vesna Mijucić se zahvalila lokalnoj samoupravi na današnjem gostoprimstvu i istakla je značaj rada ove ustanove, Crvenog krsta ali i visokom stepenu društvene odgovornosti građana kada je u pitanju doborovoljno davalaštvo krvi. Ona je ocenila da je formula za uspeh delovanje svih nas i da očekuje da naredne godine bude prikupljeno još više jedinica krvi.

KOMENTARIŠI