U Požarevcu uručeni ugovori za energetsku efikasnost

U Požarevcu uručeni ugovori za energetsku efikasnost

Danas su u svečanim salonima Gradskog zdanja uručeni ugovori za energetsku efikasnost. Broj krajnjih korisnika koji ispunjavaju uslove javnog poziva bilo je 83, dok je ukupan broj ugovora 86.

Ukupna bespovratna sredstva koje je Grad Požarevac zajedno sa sredstvima Ministarstva dodelio putem ovog poziva iznose 13 miliona dinara.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je ovom prilikom istakao da ga posebno raduje, svest svih građana o važnosti energetske efikasnosti: „Kao neko ko na svojoj teritoriji ima energetskog giganta koji funkcioniše na osnovu fosilnih goriva, mislim da imamo najbolju vizuru o tome koliko su važni obnovljivi izvori energije. Pored toga, neophodno je i njeno čuvanje i racionalno korišćenje o čemu govore i dve najzastupljenije mere za koje su aplicirali Požarevljani. To su zamena spoljnih prozora i vrata i zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na gas. U ponudi su između ostalog bile i mere ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe.“

Mere za koje su aplicirali Požarevljani bile su zamena spoljnih prozora i vrata, zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na gas.

U ponudi su između ostalih bile i mere ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, i mnoge druge.

KOMENTARIŠI