U Požarevcu za predškolsko obrazovanje za tri godine izdvojeno više od milijardu...

U Požarevcu za predškolsko obrazovanje za tri godine izdvojeno više od milijardu i 73 miliona dinara

Danas, 11. oktobra je u sedištu požarevačkih naprednjaka održana još jedna u nizu konferencija za medije. Govorilo se o humanitarnim akcijama koje su sprovedene, a glavna tema bile su investicije u PU “Ljubica Vrebalov”.

Saša Pavlović, koji obavlja funkciju zamenika gradončelnika Požarevca, podsetio je na akcije koje su sprovedene u prethodnom periodu, kao što su uređivanje Braničevskog skvera i uređivanje centra sela Ćirikovac. Pavlović je podsetio i da je u MZ Burjan sprovedena akcija prikupljana pomoći za ugrožena lica, prikupljena je odeća i hrana. Pavlović je najavio sprovođenje sličnih akcija i nadalje i pozvao građane sa eventualnim problemima da dođu u prostorije stranke. Stranački funkcioneri obavljaće razgovore sa građanima svakog utorka, srede i četvrtka u periodu od 18,00 – 20,00 časova u stranačkim prostorijama. Svi građani koji to žele, mogu da zakažu razgovor u prostorijama Srpske napredne stranke u Požarevcu svakog radnog dana od 09,00 – 16,00 časova, i subotom 09,00 – 14,00.

Grad Požarevac je u 2019. godini, kao i u prethodne dve godine izdvojio za predškolsko obrazovanje 1.073.659.000 dinara, a po rečima Pavlovića, ova finansiranja nisu samo investicije, već i finansiranje materijalnih troškova, održavanje programa predškolske ustanove kao i finasiranje plata radnika. Najveće investiciono ulaganje je u 2019. godini u iznosu od 55 miliona dinara. Radnici PU “Ljubica Vrebalov” su od 2016. imali i više povećanja plata, u 2016. godini 4%, u 2017. godini 6%, a u 2018. godini 10%. Od januara 2019. godini plata je povećana za 9%, napomenuo je Pavlović. On je podsetio i da je na prethodnoj sednici Skupštine Grada Požarevca usvojena odluka o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima. Očekuje se da tokom 2020. godini budu upisana prva deca na ovaj način, čime će se smanjiti troškovi izgradnje novog vrtića i troškova zaposlenih.

Tanja Lončar, direktorka PU “Ljubica Vrebalov” podsetila je da se predškolska ustanova sastoji od 11 objekata koji trenutno upisuju preko 2.200 dece. Jedna od inovacija u 2019. godini bila je i instalacija toplotne pumpe po sistemu voda-vazduh u vrtiću “Bubamara”. Ovo je projekat rukovodstva grada u oblasti obnovljivih izovra energija, a vrednost ovih radova iznosila je oko 11,2 miliona dinara sa porezom. Ovaj objekat je u prethodne četiri godine iz budžeta potrošio oko 8,5 miliona dinara za lož-ulje. Ovom investicijom po rečima Tanje Lončar, iz upotrebe je eliminisano grejanje na tečno grejanje koje nije bilo ekonomski isplativo i smanjena je potrošnja električne energije. U 2020. godini biće urađena i nova fasada u ovoj predškolskoj ustanovi, najavila je Tanja Lončar. Trenutno se izvode radovi na krovovima u tri objekta koji će dobiti potpuno nove krovove. Radi se o vrtićima “Majski cvet” u Kostolcu, kao i vrtićima “Bambi” i “Leptirić” u Požarevcu. Ova investicija je u vrednosti od 20,8 miliona dinara. Ovi objekti imali su višegodišnji problem prokišnjavanja. U prethodne četiri godine iz budžeta Grada Požarevca za potrebe električne energije izdvojeno je oko 33 miliona dinara. Za ishranu dece u prethodne četiri godine izdvojeno je oko 165 miliona dinara.

 

2 KOMENTARA

  1. Izdvojete jos 1 milion za predsednika sindikata Bobana Stepica iz Vodovoda, posto je 1.5 milona dinara ves poteosio na kocku i sopstvene potrebe, a ujedno je potrosio i novac za ugalj radnika tako da ce radnici vodovoda one godine da se smrzavaju.

  2. Informacija da se izvode radovi na krovu “Majski cvet” u Kostolcu nije tačna! Ko želi može slobodno da proveri… Ne radi ni kuhinja,već par meseci. Pa se pitam zašto daju lažne informacija i kakav “obraz” treba da imaju…

KOMENTARIŠI