U Požarevcu završeno 59. izdanje “Trke kroz Srbiju”: Salvador kući ide u...

U Požarevcu završeno 59. izdanje “Trke kroz Srbiju”: Salvador kući ide u žutom

Foto: Urban City

Biciklista Nortvejv Kofiloka Enriko Salvador ukupni je pobednik 59. izdanja trke kroz Srbiju koja je upravo završena posljednjom etapom voženom od Mionice do Požarevca. Italijan nije imao problema da sačuva žutu majicu i prednost od 15 sekundi u poslednjih 155 kilometara jer je glavna grupa uglavnom bila kompaktna, a u begu bili vozači koji su zaostajali u generalnom plasmanu.

Prvi na cilj stiga je član slovačke Dukle Jan Andrej Kuli, dok je mnogobrojnu publiku u Požarevcu razveselio reprezentativac Srbije Marko Danilović koji je zauzeo drugo mesto. Treća pozicija pripala je Simoneu Inoćentiju iz ekipe Mito Sajkling tim.

“Vrlo sam srećan, osećao sam se odlično od početka, a imao sam i veliku podršku i pomoć mojih timskih kolega. Ovo je jedan od najvećih pobeda u mojoj karijeri. Organizacija je bila odlična sve pohvale za odrađen posao od prvog do poslednjeg kilometra”, rekao je Salvador koji je ipak morao da preda crvenu majicu za najboljeg sprintera Rikardu Bobu iz Mito sajkling tima.

Posle člana ukrajinskog Fereija Banjalučanina Dušana Kalabe koji je osvojio drugo mesto na Zlatiboru i peto u Mionici, junak srpskog biciklizma je Danilović. Momci selektora Nebojše Jovanovića vozili su hrabro u svim etapama, a nagrada je došla u poslednjoj.

“Bio sam u više begova od početka etape, imao sam veliku motivaciju i nadao se da mogu do pobede. Slovak je čak pao u poslednjih četiri, pet kilometara pa sam morao da vučem konstantno, a on mi je u tim trenucima rekao da će se zadovoljiti drugim mestom. Na kraju me je prestigao jer sam se mnogo potrošio, odreagovao je malo nesportski, ali to nikada ne možete da predvidite. Generalno sam zadovoljan nastupom našeg tima, jer i Kalabino drugo mesto takođe računam kao naše”, rekao je Danilović.

Kući zadovoljan ide i član “WSA KTM Grac” tima Moran Vermulen koji je sačuvao plavu majicu za najboljeg brdskog vozača, a ujedno je i najbolji mladi vozač pa mu je pripala i bela majica.

Organizatori najdugovečnije trke u regionu položili su ispit najvišom ocenom jer je sve proteklo u najboljem redu i bez ikakvih incidenata. On što je važno, uspeli su u punoj meri da sprovedu u delo moto ovogodišnjeg izdanja trke “biciklizam i turizam zajedno”. Spojili su dva najveća turistička centra Republike Srpske i Srbije, Jahorinu i Zlatibor, a osim prirodnih lepota, karavan i mnogbrojni gosti mogli su da uživaju u gostoljubivosti svih gradova i opština domaćina počevši od Istočnog Sarajeva i Pala na jednoj, te Priboja, Mionice i Požarevca na drugoj strani Drine. Svi domaćini bili su 24 časa na usluzi, a ujedno su iskoristili priliku da pokažu najjače adute kojima raspolažu.

“Mogu samo da se zahvalim svima onima koji su pomogli u realizaciji ovako divnog događaja koji nas definitivno izdvaja od okruženja kada je biciklizam u pitanju. Zna se da smo dobri domaćini, a sada to znaju i ljudi iz više od 30 zemalja sveta.

Ova trka je naš ponos i veliki potencijal koji moramo da kristimo ne samo u toku njenog trajanja nego svih 365 dana u godini. Efekte polako uviđa sve više gradova i verujem da ćemo i jubilarnom 60. izdanju imati bar četiri etape, a naša želja je da bude i poneka više”, rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

KOMENTARIŠI