U Požarevcu obeležen Svetski dan zdravlja

U Požarevcu obeležen Svetski dan zdravlja

Zavod za javno zdravlje Požarevac obeležio je Svetski dan zdravlja u saradnji sa Crvenim krstom Požarevac, Apotekom Požarevac – apoteka “Aeskulap” i Polivalentnom patronažnom službom Doma zdravlja Požarevac. Cilj je bio da se istakne značaj dostupnosti zdravstvene zaštite, svima i svuda, jer pravo na zdravlje je osnovno ljudsko pravo.

Vodeći se upravo načelom “SVIMA I SVUDA“, u petak 5. aprila 2019.g. u prostorijama Crvenog krsta vršena je provera zdravstvenog stanja sugrađana – merenje krvnog pritiska i šećera u krvi. Zainteresovani sugrađani su pored adekvatnog edukativnog materijala, mogli da dobiju informacije o tome na koji način da očuvaju i unaprede svoje zdravlje.

Foto: ZZJZ Požarevac

Drugi deo akcije obeležavanja ovog značajnog datuma po Kalendaru zdravlja, protekao je u aktivnoj poseti korisnika servisa “Pomoć u kući za stara lica i osobe sa invaliditetom“. Lekari Zavoda za javno zdravlje Požarevac su pored provere šećera u krvi i merenja krvnog pritiska, davali savete o važnosti pravilne ishrane, o svakodnevnoj doziranoj fizičkoj aktivnosti, kontroli stresa, važnosti noćnog sna, kao i redovno uzimanje propisane terapije i redovne kontrole zdravlja.

Obeležavanjem Svetskog dana zdravlja još jednom je iskorišćena prilika za promovisanje važnosti zdravih stilova života kao jednog od načina prevencije najčešćih poremećaja zdravlja.

KOMENTARIŠI