Ova izložba je međunarodnog karaktera i na njoj je učestvovalo oko 40 likovnih umetnika iz Evrope i Azije. Inače sva dela su nastala na Međunarodnoj likovnoj koloniji pod nazivom „Umetnost bez Granica“, koja je održana u Požarevcu u organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ i požarevačkog Centra za kulturu.

Foto: Grad Požarevac

Izložbu je u Ruskom domu u Beogradu otvorio gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović sledećim rečima:

„Izuzetno mi je drago što je Požarevac ponovo u prilici da se kroz umetnost predstavi u ovom domu, za koga stvaraoci iz našeg grada, naročito likovni umetnici, kažu da im je druga kuća.

Tradicionalna međunarodna izložba “Umetnost bez granica” svojim imenom, ali i suštinom opravdava svoje postojanje u univerzalnoj borbi čovečanstva da dokaže da smo svi na ovoj planeti isti i da su razlike naša prednost a ne prepreka.

Foto: Grad Požarevac

Kako drugačije objasniti na jednom mestu toliko objedinjenih umetničkih dela nastalih pod kistom umetnika iz svih krajeva sveta. Zajednički imenilac njihovoj inspiraciji jeste bio Požarevac, ali su u sva ta platna utkane specifičnosti i lepote zemalja koje su imale svoje predstavnike u tim likovnim kolonijama.

Kao posmatrač i konzument umetnosti ne usuđujem se da komentarišem dela koja su pred nama ali mi to neće smetati da u njima uživam, naviknut na visok renome koje Udruženje likovnih stvaraoca “Đura Jakšić” uživa u svetu slikarstva.“

Na izložbi su između ostalih govorili i zamenik direktora Ruskog doma Galaktinov Vasilij Vladimirovič, direktor CZK Požarevac Dragi Ivić, predsednik ULIS Snežana Milošević i predstavnik Ruske ambasade. U kulturno umentičkom programu nastupio je hor „Odjek“.

KOMENTARIŠI