U termoelektrani „Kostolac B“ završena obnova „dvojke“: Kapitalni remont za kapitalno unapređenje

U termoelektrani „Kostolac B“ završena obnova „dvojke“: Kapitalni remont za kapitalno unapređenje

Kapitalni remont B2 omogućiće povećanje pouzdanosti rada bloka, produženje životnog veka postrojenja, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Svi poslovi kapitalnog remonta bloka 2 u TE „Kostolac B“ završeni su prema planu i ovaj termokapacitet je 18. decembra sinhronizovan na elektroenergetsku mrežu Srbije. Prve funkcionalne probe na opremi na cevnom sistemu kotla počele su 2. decembra, usledile su probe na turbogeneratorskom postrojenju i platni na ložnom uređaju, dok je potpala za sušenje ozida urađena 13. decembra.

Ukupna vrednost najvećih investicionih ulaganja je oko 18 miliona evra, i to iz sopstvenih sredstava EPS-a, dok je vrednost standardnih remontih aktivnosti oko tri miliona evra.

− Najvažniji poslovi na B2 su bili kapitalni remont turbogeneratora, koji je radila firma „GE Power“, i uvođenje primarnih i sekundarnih mera za redukciju azotnih jedinjenja, koje je radio konzorcijum sa firmom „Via Ocel“ na čelu, a prema projektnom rešenju „GE Power“. Urađen je kapitalni remont RZV-a sa zamenom saća, koji je uradila „Termooprema“, a za zamenu dela MP1 zadužen je bio konzorcijum koji predvodi „Mont-r“. Velike poslove na ložnom uređaju i na postrojenjima goriva i otpepeljivanja izvele su firme JP „Termoelektrane Kosovo“ i kostolački PRIM. Migraciju upravljačkog sistema uradio je Institut „Mihajlo Pupin“, a „Comel“ je remontovao transformator sopstvene potrošnje bloka – objašnjava Željko Ilić, direktor TE „Kostolac B“.

ŽELJKO ILIĆ, Kapitalni-remont-B2, Foto: Energija Kostolac

− Radovi na turbini, čija je nominalna snaga 348,5 MW, obuhvatili su remont spoljašnjeg kućišta turbine visokog pritiska, remonte turbina srednjeg i niskog pritiska, zatim remont regulacionog stop-ventila i ležajeva turbine. Fabrički je urađen remont modula visokog pritiska, servomotora regulacionog stop-ventila, rotora i statora generatora − kaže Ilić.

Kapitalni remont B2 omogućiće povećanje pouzdanosti rada bloka, produženje životnog veka postrojenja, povećanje energetske efikasnosti i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, pri čemu se planira smanjenje emisije azotnih oksida na vrednosti ispod 170 miligrama po kubnom metru.

Ovogodišnji remont bloka B2 počeo je 6. jula, a prethodni kapitalni remont izveden je 2012. godine.

Novi ekološki standardi

Od značajnih ekoloških zahvata, u toku kapitalnog remonta „dvojke“ izdvaja se „Projekat instalacije sistema za redukciju NOx primarnim i sekundarnim merama“, koji će omogućiti dodatnu zaštitu životne sredine. Ugovor za ovaj posao je sa najvećom pojedinačnom vrednošću i iznosi 12.899.998 evra.

Radovi su podrazumevali zamenu kanala aerosmeše i gorionika sa novim rešenjem, zamenu kanala vazduha za gorionike i zamenu kliznih ploča gorionika.

KOMENTARIŠI