Veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, u Velikom Gradištu, 14. put po redu, u organizacije Crkve Svetog arhangela Gavrila, obeležen je tradicionalnim plivanjem za Časni krst na Dunavskom keju.

U konkurenciji od 15 učesnika, ovogodišnji pobednik bio je Miloš Adamović iz Požarevca. Milošu je pripao Časni krst, a Lepi Aleksić, kao jedinoj ženskoj učesnici plivanja, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište, Dajana Stojanović, uručila je dukat, poklon opštine. Najmlađi učesnik bio je Stefan Vasiljević iz Kisiljeva (2004. godište).

Foto: TOVG

Plivanje su podržali alasi Velikog Gradišta Nenad Petrović, Željko Bojović, Stanko Zdravković, Slavoljub Stević i Ivan Okić, koji su u čamcima dočekali učesnike i vratili ih na obalu. Jedini učesnici koji su plivali i u povratku bili su Nenad Stanković i Lepa Aleksić.

Sveštenik je u prigodnom govoru, tokom uručenja priznanja u crkvenom domu, istakao da je svaki učesnik plivanja koji je ušao u reku na Bogojavljanje pobednik, bez obzira što su do krsta neki stigli pre a neki kasnije. Svi plivači koji u okviru Bogojavljenja skoče u osveštanu reku služitelji su Boga živoga, koji im je dao snagu, i kome se uvek zahvaljujemo na blagodetima koje nam pruža.

Foto: TOVG

Po završetku nadmetanja, građani su se okupili u porti crkve gde je se uz liturgiju osveštala Bogojavljenska voda.

Svake godine plivanje za Časni krst privlači sve veći broj kako učesnika, tako i posmatrača koji su želeli da odaju počast najhrabrijima koji su danas plivali na temperaturi od oko 3 stepena.

KOMENTARIŠI