Foto: Urban City / B.P.

Romi u Velikom Gradištu obeležili su danas Svetski dan Roma i, ujedno 50 godina od održavanja Prvog svetskog kongresa u Londonu.

Udruženje “Rom“, koje danas slavi i 10-godišnjicu svog rada, priredilo je za ovu priliku prigodnu izložbu fotografija poznatih i slavnih Roma Velikog Gradišta, Srbije i sveta.

Otvaranju su, pored predstavnika Udruženja, Dušana Stankovića i dr Zoran Sremčevića, prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, predsednik Skupštine opštine Vladimir Štrbac i zamenik predsednika opštine Slađan Marković.

“Pozdravljam sve Rome širom sveta“, poruka je Stankovića sa ovog skupa.

Podsetivši na početke obeležavanja ovog dana, obratio se dr Sremčević: “Prvi kongres, pre 50 godina, održan je u Česterfildu, pored Londona. Značajan kongres je bio treći, u Getingenu, kada se govorilo o žrtvama holokausta, pošto vidimo da neki pokušavaju da revidiraju istoriju, negirajući holokaust. Značajan kongres je bio 2000. godine u Poljskoj, u Varšavi, kad je ustanovljena nacija, neteritorijalna nacija Roma, i tom prilikom je bilo mnogo učesnika iz, nekih, 120 zemalja sveta. U Srbiji, po nomenklaturi, postoji 150.000 Roma, a prema nezvaničnim podacima ih je 450.000.“.

Sremčević je istakao i da je u poslednje dve dekade u Srbiji učinjeno dosta na poboljšanju položaja Roma u ekonomskom i obrazovnom sektoru, uz očekivanja da će se u narednom periodu inkluzija i afirmacija odvijati još uspešnije.

Zamenik predsednika opštine, čestitao je praznik u ime čitave lokalne samouprave na čelu s predsednikom Draganom Milićem, kao i povodom 10-godišnjice rada Udruženja “Rom“ koje, kako je rekao, doprinosi da ta zajednica bude to što jeste. Takođe, dodao je i da opština, upravo zbog jakog socijalnog programa i svega što čini, ne odvajajući pripadnike drugih nacionalnih manjina, može da se pohvali da u svojoj sredini ima takve ljude.

“Nastavićemo da pomažemo, i kroz Dekadu Roma i kroz apliciranja, gde god je to moguće, da život učinimo kvalitetnijim i boljim svima, ne samo romskoj populaciji.“, istakao je Marković.

Na panoima su prikazane ličnosti koje su obeležile svet filma, kulture, umetnosti i sporta iz čitavog sveta pa i Srbije, ali i uspešni Romi ove lokalne zajednice koji su, kako je danas rečeno, uspeli da se afirmišu, integrišu i da uspešno učestvuju u kreiranju svakodnevnog života zajednice.

KOMENTARIŠI