U Velikom Gradištu održana prva radionica projekta “Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze...

U Velikom Gradištu održana prva radionica projekta “Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde kod populacije u partnerskom području“

U Velikom Gradištu je od 14. do 15. decembra održana prva radionica od devet planiranih u okviru projekta prekogranične saradnje iz oblasti zdravstva pod nazivom „Zajednički pristup pojednostavljivanju rane dijagnoze i lečenja raka štitne žlezde kod populacije u partnerskom području“.

Projekat će u naredne dve godine biti realizovan u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija 2014-2020, u saradnji Gradske bolnice Temišvar i Doma zdravlja Veliko Gradište. Na prvoj radionici učestovalo je 30 lekara kao i drugo stučno osoblje iz Temišvara i Velikog Gradišta.

Ukupna vrednost ovog projekta je 1.038.305 evra, od čega bespovratna sredstva EU iznose 882.559 evra.

Opšti cilj projekta je da se zajednicama sa obe strane granice, kroz povećan pristup efikasnim medicinskim uslugama uz ranu, modernu dijagnostiku i trenutno lečenje raka štitne žlezde poboljša kvalitet života.

Kroz aktivnu prekograničnu saradnju očekuje se da rezultati projekta, kupovinom i ugradnjom visokokvalitetne medicinske opreme i obukom ogovarajućeg kadra, dovedu do modernizacije regionalnih medicinskih centara koji su uključeni u dijagnozu i lečenje patologije štitne žlezde.

KOMENTARIŠI