Foto: Pixabay // ilustracija

Kako Novosti nezvanično saznaju, pojedine firme koje su povezane sa velikim tržnim centrima pripremaju se za rad predstojećeg vikenda.

Naša saznanja nadovezuju se na informacije pojedinih medija koji prenose da bi, ako se nastavi trend pada broja zaraženih koronom, Krizni štab u petak mogao da revidira odluku o radnom vremenu i da dozvoli da i neprehrambene radnje budu otvorene vikendom, ali skraćeno – do 15 sati.

“Za ublažavanje mera je većina iz nemedicinskog dela kriznog štaba. Lekari se, ipak, zalažu za to da se nastavi sa lakim “lokdaunom”, da iz situacije kada je počeo da se smanjuje broj pozitivnih na testovima ne bismo opet došli do novog rasplamsavanja epidemije, koje bi zdravstveni sistem, sa već punim bolnicama, teško mogao da izdrži. Na sednici u petak razmatraće se i mere za Novu godinu, ali će se sa njihovim donošenjem sačekati, da se vidi razvoj epidemiološke situacije, pa čak i u Kriznom štabu malo ko veruje da će one biti donete pre 26. decembra”, pišu Novosti.

d 4. decembra na snazi su nove mere Vlade Srbije, koje podrzumevaju i novo radno vreme ugostiteljskih objekata – kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi ne rade od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru bez izuzetka. Njihovo radno vreme sada je od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova. Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, takođe, ne rade od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru. Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Menjačnice koje nisu u okviru tržnih centara vikendom mogu da budu otvorene do 17 časova.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana, saopšteno je.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

KOMENTARIŠI