Policija je u Kikindi, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, uhapsilia B.M. (1975) iz Požarevca i G.K. (1966) iz Beograda zbog trovanja životne sredine. Demanti iz FCC Eko.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela zagađenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, piše Mondo.

Oni se sumnjiče da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu FCC Eko, omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na više lokacija u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde, saopšteno je izu MUP-a.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će biti privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi.

FCC EKO: NEMA OPASNOSTI

Firma FCC Eko saopštava da se u Kikindi “na lokaciji regionalnog centra za upravljanje otpadom ne vrši prerada opasnog otpada” i naglašava da “ne postoji opasnost od ekološkog akcidenta”.

Kako FCC EKO objašnjava u saopštenju, “lokacija se isključivo koristi za odlaganje otpada koji su definisani rešenjem o dozvoli za odlaganje otpada po kojoj postupamo u radu”.

U saopštenju se podseća da je “privredno društvo FCC EKO prisutno u Srbiji od 2006.godine” i ističe da “radi po svim zakonskim propisima i važećim dozvolama”.

Prema saopštenju, “FCC EKO je pod redovnom inspekcijskom kontrolom Ministarstva zaštite životne sredine i drugih državnih organa Republike Srbije”.

“Ono što je bitno za građane je da ne postoji opasnost od ekološkog akcidenta. Na lokaciji regionalnog centra za upravljanje otpadom ne vrši se prerada opasnog otpada”, navodi se na kraju saopštenja.

KOMENTARIŠI