Uhapšen preduzetnik iz Požarevca zbog pranja novca

Uhapšen preduzetnik iz Požarevca zbog pranja novca

Foto: MUP / arhiva

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su N. M. (1982), odgovorno lice privrednih društava „Vip logistik“ i „Euro stratedžik kompani“, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela prevara u obavljanju privredne delatnosti i pranje novca, D. M. (1958), odgovorno lice „Vip logistik“ Požarevac, osumnjičenog za krivično delo oštećenje poverilaca, i M. R. (1964), odgovorno lice PD „Centar promet“, koji se tereti za krivično delo pranje novca.

N. M. je, kako se sumnja, od 2017. do 2019. godine, doveo u zabludu i naveo odgovorna lica u Republičkoj direkciji za robne rezerve, da mu pozajme 600.000 litara rafinisanog suncokretovog ulja, koje je potom prodavao.

Osumnjičeni, po isteku ugovorenog roka, robu nije vratio i na taj način oštetio je Republičku direkciju za robne rezerve za 63.125.067 dinara.

On se tereti da je novac koji je zaradio prodajom ulja koristio za lične potrebe, kao i za kupovinu poslovnog prostora i automobila.

Osumnjičeni D. M. tereti se da je, krajem 2018. godine, od N. M. preuzeo upravljačka prava i postao odgovorno lice PD „Vip Logistik“, a zatim, iako je znao da je ta firma u blokadi i nesposobna za plaćanje, u nameri da ošteti Republičku direkciju za robne rezerve, preusmeravao novac sa tekućeg računa te firme na račune PD „Euro stratedžik kompani“, kojim je, takođe, upravljao N. M.

Osumnjičeni M. R. tereti se da je, od 2018. do 2021. godine, zaključio ugovore o zajmu i primio pozajmicu od N. M., kao odgovornog lica privrednog društva „Euro stratedžik kompani“, u iznosu od 19.400.000 dinara, iako je znao da taj novac potiče iz kriminalne delatnosti.

On je potom, kako se sumnja, tim novcem za N. M. kupio poslovni prostor u Požarevcu površine 445 metara kvadratnih.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

KOMENTARIŠI