Uhapšene četiri osobe zbog lažnih dojava o bombama

Uhapšene četiri osobe zbog lažnih dojava o bombama

Foto: Urban City / B.P.

U više gradova u Srbiji i EU u toku je akcija hapšenja osumnjičenih za lažne dojave o bombama u školama i drugim institucijama. Uhapšene su tri osobe u Srbiji, a jedna osoba je uhapšena i Češkoj.

Policijska akcija se nastavlja jer ima nova saznanja do kojih je došla u istrazi, rekao je za RTS zamenik direktora policije Dragan Vasiljević.

Na više lokacija u Srbiji u toku je akcija hapšenja osumnjičenih za dojave o podmetnutim bombama, a MUP je saopštio da su na teritoriji Srbije uhapšene tri osobe.

Uhapšeni su P. D. (23) iz Odžaka, kao i J. M. (27) i T. Č. (42) iz okoline Zrenjanina.

U saopštenju se navodi da postoje osnovi sumnje da su oni izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Kako se sumnja, oni su u dužem periodu, preko elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Republike Srbije, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana u Republici Srbiji.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Hapšenje je sprovedeno u saradnji MUP-a, Posebnog javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, u koordinisanoj akciji preko Evrodžasta sa istražnim organima Češke.

Vasiljević: Imamo nova saznanja, akcija se nastavlja

Trojica osumnjičenih iz Srbije uhapšeni su na teritoriji opština Odžaci i Zrenjanin, dok je jedna osoba uhapšena u Češkoj, rekao je za RTS zamenik direktora policije Dragan Vasiljević.

“Radi se organizovanoj međunarodnoj mreži lica koja šalju preteće poruke o bombama. Teško ih je otkriti jer kriju identitet i šalju poruke sa različitih platformi, ali smo uz saradnju sa međunarodnim partnerima otkrili počinioce. Akcija je u zamahu i ona još traje, dobili smo i nova saznanja, naša akcija se proširuje i očekujem nova hapšenja”, rekao je Vasiljević.

Govoreći o zabrinutosti roditelja i đaka jer su mnoge dojave o bombama stigle na adrese škola, Vasiljević kaže da je bezbednost dece najvažniji prioritet.

“Od početka školske godine 2.500 pripadnika policije svakodnevno radi kako bi deca u školama bila bezbedna. I ova akcija pokazuje spremnost naših službi, i nadam se da će u narednom periodu biti manje dojava o bombama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da se do kraja današnjeg dana očekuje realizacija opsežne međunarodne akcije hapšenja osoba povezanih sa učestalim dojavama o eksplozivnim napravama u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije.

MUP je u jučerašnjem saopštenju naveo da na nacionalnom i međunarodnom nivou intenzivno sarađuje sa svim relevantnim institucijama na identifikaciji IP adresa pošiljalaca dojava i njihovih korisnika.

KOMENTARIŠI