Uhapšeno četiri pripadnika MUP-a zbog više krivičnih dela

Uhapšeno četiri pripadnika MUP-a zbog više krivičnih dela

Foto: MUP

Četiri pripadnika Ministarstva unturašnjih poslova uhapšena su zbog zloupotrebe službenog položaja. Sumnja se da su koristili službeni status kako bi vršili provere statusa lica iz kriminogene sredine, a dvoje od njih su i obezbeđivali tu osobu.

Po nalogu viših javnih tužilaštava u Beogradu i Novom Sadu, uhapšeni su policijski službenici Žandarmerije R. L. (1979) i R. M. (1975), policijski službenik PU za grad Beograd M. K. (1985) i policijska službenica Uprave za međunarodnu operativnu saradnju S. T. (1977).

Sumnja se da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

R. L. se sumnjiči i za krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i neovlašćeno držanje opojnih droga.

Kako se sumnja, R. L. je u julu ove godine tražio od R. M. dok je obavljao redovne zadatke da izvrši proveru kroz evidencije MUP-a za jedno lice iz kriminogene sredine, da li je za njim raspisana potraga, što je R. M. prikazao kao službenu radnju u službenim aktima.

Sledećeg meseca je, kako se sumnja, S. T. na zahtev M. K. izvršila provere kroz baze podataka Interpola za istu osobu iz kriminogene sredine, da li je za njim raspisana međunarodna poternica, o čemu ih je obavestila.

Sumnja se i da su M. K. i R. L. duži vremenski period vršili fizičko obezbeđenje osobe za koju su vršene ove provere kroz službene evidencije, kao i njegove porodice, a zauzvrat su dobijali novac i poklone.

Pretresom iznajmljenog stana u Novom Sadu koji su koristili M. K. i R. L., a koji je u blizini adrese stanovanja osobe iz kriminogene sredine, pronađeno je oružje u nelegalnom posedu i opojna droga.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.

KOMENTARIŠI