Ukidaju se kazneni poeni za prevremenu penziju?

Ukidaju se kazneni poeni za prevremenu penziju?

Država će se posle pet godina od uvođenja penala, prvi put ozbiljno pozabaviti ovim problemom. Ministarstva rada i finansija pripremaju svoje predloge mera.

Stav države o kaznenim poenima za prevremeni odlazak u penziju biće poznat u narednih dvadesetak dana. Nova sednica Socijalno-ekonomskog saveta biće održana sredinom aprila, a ovo će biti jedno od glavnih pitanja dnevnog reda. Tako će se država posle pet godina od uvođenja penala, prvi put ozbiljno pozabaviti ovim problemom. Najavljeno je da će do tada i ministarstva rada i finansija izaći sa svojim predlozima i mogućnostima.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pokretač ove inicijative, smatra da je uspeo da nadležnima “približi priču” i da se ovaj problem bliži rešenju.

– Nelogično je da neko ko je 40 godina odvajao doprinose zbog nedovoljnog broja godina starosti plaća penale – kaže sagovornik za Novosti. – Kazneni poeni se mogu obračunavati dok penzioner ne dostigne starosnu granicu od 65 godina, a onda bi ih trebalo ukinuti. Nije u redu da neko bude kažnjen celog života.

Mihajlović naglašava da se uglavnom radi o ljudima koji nisu svojom voljom otišli u prevremenu penziju, već su im preduzeća “pala” u stečaj, kao i oni su sa minimalnom zaradom bili prinuđeni da napuste radno mesto. Mnogi od njih, tvrdi on, nisu znali da će biti donet novi zakon.

– Prema našim procenama oko 33.000 ljudi trenutno prima penziju sa penalima do 20 procenata, a čak 80 odsto njih su napustili radno mesto uz socijalni program – ističe Mihajlović. – Broj onih koji su se odlučili za prevremenu penziju posle donošenja zakona je znatno manji.

Fiskalni savet, međutim, nedavno je ocenio da ukoliko želimo stabilan penzijski sistem, kazneni poeni za prevremeno penzionisanje ne smeju da se ukinu i ublažavaju, već je neophodno striktno poštovanje izmena Zakona o PIO iz 2014. godine.

– Ukoliko bi bile usvojene kontraproduktivne zakonske izmene, poput populističkih zahteva za ukidanje ili ublažavanje penala za prevremeno penzionisanje, ponovo bi došlo do finansijske destabilizacije – smatraju u Fiskalnom savetu.

BEZ ŠTETE ZA BUDžET I FOND PIO

Ministar za rad Zoran Đorđević je posle sednice SES-a najavio “dubinsku analizu” problema. Mihajlović smatra da ta analiza podrazumeva u stvari računicu koliko će to državu da košta.

– Mislimo da to nije veliki izdatak za državnu kasu i PIO fond – kaže on. – Verujemo da će država imati sluha za ljude koji su na ivici egzistencije i koji godišnje zbog propisa gube dve cele penzije.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI