UKRADENE pčele prodate u Požarevcu

UKRADENE pčele prodate u Požarevcu

Med je sladak, ali je još slađi kad je tuđi. Tako sigurno razmišljaju oni koji su u poslednjih desetak dana ojadili nekoliko kikindskih pčelara. Kikinđanin Gradimir Lukač je pre godinu i po dana počeo da se bavi pčelarstvom. Krenuo je sa dve košnice, dogurao do deset i tu zastao, jer nepoznati lopovi su mu odneli pet košnica. Kaže da je šteta oko 600 evra.

“Ali, to se ne može novcem izmeriti. Koliko je truda uloženo to samo pčelari znaju”, jada se Gradimir.

Moglo bi se reći da najbogatije  iskustvo sa lopovima ima Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde, kome je pre nekoliko godina ukradeno  56 košnica, ali su pronađene.  Čak u Požarevcu.

Tad je sumnjao da su u pitanju pčelari, ali ispostavilo se da je to bila jedna organizovana grupa, koja je došla, pokupila pčele i prodala ih u Požarevcu.pcelar 02

Ove godine, kaže, na dva pčelinjaka može da se sumnja da nisu u pitanju pčelari.

“Ali, na jednom pčelinjaku , tu vrstu krađe, u svakom slučaju, nije mogao napraviti niko drugi sem pčelara”, kategoričan je Čolak.  U pitanju je Nenad Krišan kome su u noći između osmog i devetog jula odneli dve košnice.

“Iz devet košnica je izvađeno plodište sa maticom i pčelama. Znači da je to uradio neko ko je, najverovatnije, pčelar ili stručan za to “, ističe Krišan.pcelar 07

Negde u isto vreme iz pčelinjaka porodice Stojanović iz Banatskog Velikog Sela otuđeno je deset košnica. Dokle će epidemija krađa trajati teško je reći, jer izvršioci su još nepoznati, ali oko trista kikindskih pčelara ozbiljno razmišlja da formira takozvane pčelinje straže ne bi li efikasnije zaštitili svoju imovinu.

 

KOMENTARIŠI