U okviru projekta “Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu” u narednih sedam meseci preduzeće za geomatiku MapSoft unaprediće postojeći geografski informacioni sistem (GIS).

Projekat se finansira iz sredstava u okviru programa UNOPS-EUPRO-2019-Grant-115 za sprovođenje projekta unapređenja pružanja usluga kroz razvoj novih modela u okviru GIS-a.

Unapređenje postojećeg GIS-a podrazumeva: razvoj tri nova posebna interaktivna modula (za turizam, poljoprivredu i investicione zone); razvoj dve dvojezične web GIS aplikacije; migraciju svih podataka na otvorenom izvoru (Open source) i povezivanje unapređenog geografskog informacionog sistema sa drugim relevantnim bazama podataka i sistemima, navodi se u saopštenju kompanije.

Kroz razvoj modula za turizam obe opštine će biti u mogućnosti da bolje prezentuju različite relevantne informacije svojim posetiocima (povezivanjem sa različitim web i mobilnim aplikacijama, turističkim interaktivnim mapama i informativnim portalima) stimulišući povećanje broja posetilaca, kao i poboljšanje njihovog iskustva na licu mesta.

Modul za poljoprivredu će Gradu Požarevcu pružiti sveobuhvatne informacije za odgovarajuće planiranje i bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem i objektima od strane lokalne samouprave, kao i osmišljavanje različitih mera i podsticaja vezanih za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Za Opštinu Veliko Gradište razviće se modul za investicione zone koji ima za cilj privlačenje investicija i razvoj novih projekata u ovoj opštini. Predviđen je razvoj sveobuhvatne baze podataka koja sadrži informacije o investicionim lokacijama i poslovnim zonama, uslove za investiranje i razvoj biznisa.

Ovaj modul će omogućiti Opštini Veliko Gradište da bolje planira različite razvojne aktivnosti i pruži poboljšane usluge građanima, a posebno potencijalnim novim preduzećima i investitorima.

KOMENTARIŠI