Uništavanje ambrozije u Požarevcu do 1. septembra

Uništavanje ambrozije u Požarevcu do 1. septembra

Foto: Urban City / B.P.

Polen ambrozije u Požarevcu je već nedeljama na maksimumu po merenjima ZZJZ Požarevac. Grad Požarevac je za uklanjanje ove alergene biljke izdvojio ove godine pet miliona dinara, a uništavanje ambrozije povereno je firmi EkoSan iz Beograda.

Foto: ZZJZ Požarevac

Povodom završetka sezone uništavanja ambrozije, danas je organizovana konferencija za medije na obilaznici ka Kostolcu iz pravca Zabele.

Foto: Urban City

Po rečima predsednika Štaba za uništavanje ambrozije Dejana Rakića, ova biljka je jedna od najrasprostranjenijih i najopasnijih alergogenih biljaka na svetu. Kod alergičnih osoba polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, suzenje, svrab, crvenilo na koži i slično. Svi ovi simptomi zajedno dovode do alergijskog rinitisa, a u težim slučajevima i alergijske astme.

Odrasla biljka ambrozije može da poraste i do dva metra koja ostavi i do 62.000 semenki, a seme u zemljištu se može zadržati i do 40 godina.

U Požarevcu se ambrozija uklanja na površini od 60 hektara, a na području Kostolca na 40. Sistematsko uklanjanje ambrozije u Požarevcu počelo je 6. jula i trebalo bi da se završi do 1. septembra.

 

KOMENTARIŠI