Foto: Urban City / B.P. // ilustracija

Uplata najavljene državne pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećim u visini tri minimalca, koja treba da počne polovinom maja, obavljaće se preko namenskog računa.

– Svako preduzeće će morati da otvori poseban račun putem koga će se isplaćivati planirana sredstva – kažu za “Novosti” u Ministarstvu finansija. – Na taj način novac će moći direktno da se daje zaposlenima bez ikakve mogućnosti zloupotrebe. To je cilj otvaranja namenskog računa, da taj novac ne može da se koristi ni za šta drugo.

Oni ističu da ima još otvorenih pitanja i da Ministarstvo finansija radi na preciznom definisanju rešenja kako bi za desetak dana Vlada mogla da usvoji pravni okvir.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić ocenjuje odluku o isplati minimalaca putem namenskog računa kao odličan potez Vlade i izuzetno pozitivnu odluku.

– Da je drugačije, postojala bi mogućnost zloupotrebe od strane poslodavaca, jer bi oni u ovim kriznim vremenima, kada ni njima nije lako, mogli ta sredstva da potroše za druge namene – objašnjava Savićeva. – Ovako, uplata preko namenskih računa će doneti olakšanje poslodavcima i zaposlenima omogućiti da zadrže radna mesta.

1 KOMENTAR

  1. Da li preduzetnik ima pravo da nam minimalac uplati kao platu za mesec Maj. Tj da li ima pravo da sva 3 minimalca od drzave iskoristi kao plate za maj jun i jul

KOMENTARIŠI