Agencija za privredne registre (APR) pozvala je privredne subjekte i ostale obveznike da u skladu sa zakonom evidentiraju stvarne vlasnike i unesu podatke u Centralnu evidenciju, navodi se u saopštenju.

Stvarne vlasnike je, zaključno sa 10. septembrom, evidentiralo ukupno 138.797 obveznika, što čini 85,12 odsto svih registrovanih subjekata.

Među njima, najviše je privrednih subjekata ispunilo ovu zakonsku obavezu, a zatim slede ustanove, zadužbine i fondacije, dok je procentualno najmanje udruženja koja su evidentirala svoje stvarne vlasnike.

APR je početkom meseca poslala dopise na oko 6.000 imejlova registrovanih subjekata, sa obaveštenjem za svakog pojedinačnog obveznika, da treba da ispuni ovu obavezu propisanu Zakonom o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Agencija je upozorila obveznike na prekršajnu odgovornost registrovanih subjekata i njihovih odgovornih lica u slučaju da ne izvrše svoju zakonsku obavezu.

U obaveštenju su obveznici upućeni kako da pristupe Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika preko veb-sajta Agencije i kako da pronađu detaljnija uputstva za postupak elektronskog evidentiranja.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u Agenciji za privredne registre 31. decembra 2018. godine, sa ciljem usaglašavanja domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom i unapređenja postojećeg sistema otkivanja i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, uz postizanje višeg nivoa dostupnosti i pouzdanosti u evidentirane podatke o stvarnim vlasnicima.

KOMENTARIŠI