Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva.

Apeuluju takođe da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi.

MUP u saopštenju podseća da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta.

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare, upozorava MUP.

Takođe ukazuje da su tokom prošle godine usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdao MUP.

MUP ističe da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras.

Savetuje građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

KOMENTARIŠI