Upriličen prijem povodom obeležavanja 10 godina od dobijanja statusa Grada

Upriličen prijem povodom obeležavanja 10 godina od dobijanja statusa Grada

Gradonačelnik Grada Požarevca, Bane Spasović, upriličio je tradicionalni Novogodišnji prijem na kome su, između ostalih, gosti bili odbornici, članovi Gradskog Veća, direktori JP, ustanova, vojske, policije ali i pojedini bivši gradonačelnici i predsednici Opštine. Povod za ovaj prijem bio je i 178 godina postojanja lokalne samouprave i 10 godina od dobijanja statusa Grada.

Prijem je organizovan tokom pauze 14. sednice skupštine Grada Požarevca, kada su se iz skupštinske sale svi preselili u Svečane salone, gde ih je najpre pozdravio upravo gradonačelnik.

– Članovima Gradskog veća želim posebno da se zahvalim a članovima njihovih porodica još i više. Godina iza nas obeležila je veliku žrtvu svih mojih saradnika jer nismo obraćali pažnju na radno vreme, državne i verske praznike, a sve kako bi došli do rezultata za naše građane. Želim da napomenem da naročito cenim i poštujem trud koji su, u godini koja je na izmaku, za razvoj našeg grada uložili odbornici.

Foto: Urban city
Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović

Mada u javnosti mnogi umanjuju vašu funkciju, podsetiću tu istu javnost u čemu se ogleda vaš značaj. Vi ste, dragi prijatelji, direktni glasnogovornici naših sugrađana i imate tu moć da njihove pohvale, predloge ali i kritike iznesete javno, pred skupštinskom govornicom.

Kao ljudi sa integritetom i visokim moralnim načelima, siguran sam da osećate veliku odgovornost tim zvanjem, ali ne kao teret već kao veliku privilegiju. Kao pripadnik stranke koja je u vlasti, naročito uvažavam kolege iz opozicionih stranaka i trud koji, dragi prijatelji, svakodnevno ulažete u radu skupštine.

Foto: Istorijski arhiva Grada Požarevca

Naše razlike koje možda postoje oko puta kojim grad treba ići, siguran sam ne postoje kada je u pitanju krajnji, zajednički cilj – moderan i uspešan Požarevac. Svetla istorija Požarevca, pored toga da nas inspiriše, takođe nas obavezuje da je poznajemo i da se njome ponosimo.

Pre nego što, u nastavku ovog formalnog dela prijema, o njoj nešto više saznamo, želim vam od srca, sve najlepše u novoj 2018. godini, svaku sreću, ličnu i profesionalnu, i svako dobro vašoj porodici, prijateljima i komšijama. – naveo je gradonačelnik.

Foto: Urban city
Direktorka Istoriskog arhiva Grada Požarevca dr Jasmina Nikolić

U nastavku se obratila direktor Istorijskog Arhiva Požarevac, Jasmina Nikolić, povodom izložbe čija je tema Hronološki razvoj osnovnih samoupravnih funkcija opštine, odnosno grada kroz prikaz zakonskih propisa koji su tokom dva veka regulisali oblast lokalne vlasti u Srbiji. Inače, ovo je godina kada se navršava 550 godina od prvog pomena imena grada u turskim tefterima, zatim 178 godina lokalne samouprave u gradu i deset godina od dobijanja statusa grada.

– Prvi zakon o opštinama u istoriji srpske državnosti donet je 1839. godine. U to vreme Požarevac je bio sedište ekonomski i socijalno razvijenog požarevačkog okruga sa sedam srezova, 182 sela i 88.000 stanovnika. – kazala je direktorka Arhiva i između ostalog dodala

Foto: Istorijski arhiva Grada Požarevca

– Naposletku, u periodu od 22. februara do 29. decembra 2007. godine četvoročlani tim na čelu sa predsednikom opštine Požarevac, preduzeo je niz konkretnih aktivnosti prema Vladi i Narodnoj Skupštini u cilju dobijanja statusa i upravo 29. decembra 2007. godine Skupština Srbije donosi zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije a Požarevac dobija status grada. – rečeno je o istorijskim podacima vezanim za status Požarevca kroz istoriju.

Nakon oficijelnog dela prijema, gosti su ostali da pogledaju razne akte, spisa i fotografije koje se odnose na ovu temu.

 

KOMENTARIŠI