U požarevačkom Centru za kulturu uručena su priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta.

Priznanja su uručili predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Bojan Dinić i predsednik UO CK Požarevac Milutin Avramović.

Ovom prilikom sve goste je pozdravila sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Požarevac Jelena Rašić koja je istakla da je ovogodišnji slogan „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“. Ona je još rekla da je ovaj dan posvećen svim dobrovoljnim davaocima sveta, onima koji nesebično daju svoju krv i skreću pažnju javnosti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi. Inače podsetila je da je Požarevac po 12 put najhumanija sredina u Srbiji što govori o humanosti požarevljana. Rašićeva se još jednom zahvalila svim dobrovoljnim davaocima krvi što uzimaju učešće u akcijama dobrovoljnog davanja krvi i time spašavaju ljudske živote.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović je rekao da se po broju doborvoljnih davaoca krvi Požarevac može pohvaliti da je među najboljima u Srbiji:

“Za dobrovoljne davaoce krvi kaže se da su specifični ljudi, a sudeći po njihovom broju u našoj zajednici, možemo se pohvaliti da smo po njima posebni i kao grad. Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi je prilika za odavanje priznanja zaslužnima, ali i prilika da vašim primerom podstaknemo i ostale da krenu putem humanosti i dobrovoljnog davalaštva krvi. Humanost je reč koja je neraskidivo vezana za naš grad, koji titule za najhumaniju sredinu više gotovo i ne broji. Razlog tome je što je poenta da ta trka bude što masovnija, a ne ko će prvi proći kroz cilj. Ipak, titula je već godinama među nama i jeste osvojena timskim radom, ali je zasluga i svakog od vas ponaosob. Svih vas, koji ste žrtvovali svoje vreme zarad nečeg tako uzvišenog – a to je ljudski život.“

Tokom 2021. godine CK Požarevac je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije imao 73 akcije gde je prikupljeno 4000 jedinica ove dragocene tečnosti. Ostvareni nivo davanja krvi u odnosu na broj stanovnika u 2021. godini je 5,35 odsto.

KOMENTARIŠI