Uskoro naplata eko-takse i u NP Đerdap?

Uskoro naplata eko-takse i u NP Đerdap?

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

NP Đerdap, kao i još nekoliko nacionalnih parkova u Srbiji razmišljaju o naplati naknade za korišćenje motornih vozila.

Na Kopaoniku je visina naknade za automobile je 300 dinara dnevno, 800 dinara nedeljno i 2.000 dinara godišnje, za kombi vozila 500 dinara dnevno, autobuse i kamione 700 dinara dnevno.

Naknada bi uskoro mogla da počne da se naplaćuje i u NP Đerdap i Parku prirode Stara planina.

Prednosti naplate naknada za motorna vozila su prevashodno pružanje pomoći, obaveštenja i kontrola posetilaca, a time i umanjenje eventualnog negativnog uticaja na životnu sredinu. Sa druge strane, uvođenje predmetnih naknada dovodi do umanjenja frekventnosti i ograničenog pristupa meštanima i ljudima koji vode poreklo, a privremeno borave u selima u zaštićenim područjima.

Nacionalni park Đerdap nalazi se duž desne obale Dunava od Golubačkog grada do Diane Karataš u dužini od oko 100 kilometara, Nacionalni park Đerdap obuhvata uzani i šumoviti brdsko – planinski pojas širine od dva do osam kilometara koji ide od 50 do 800 metara visine.

1 KOMENTAR

  1. Treba vozace udariti po dzepu, sto vise, najbolje da i ne prolaze tim putevima, ne pada mi na pamet da plaćam takse, a u autu imam Ambilife preciscivac vazduha za automobil, a najbolje bi bilo da idemo peške.

KOMENTARIŠI