Foto: Urban City // B.P.

Očekuje se početak izgradnje Marine na Srebrnom jezeru, a posle više godina nađeno je rešenje za postavljanje pristana u podnožju Ramske tvrđave.

Prateći obalu Dunava, nekadašnje tursko utvrđenje u Ramu kod Velikog Gradišta, turisti iz Evrope posećivali su i mnogo pre nego što je rekonstruisano i otvoreno za obilaske. Zato ne čudi njihovo interesovanje za postavljanje pontona za kruzere koji će omogućiti prilaz tvrđavi sa reke.

“Ramsku tvrđavu godišnje poseti više od 60.000 posetilaca, među njima ima podjednak broj domaćih i stranih turista. Dolazak prvih kruzera na ramsku tvrđavu sigurno će povećati broj stranih turista i samu Ramsku tvrđavu staviti na važno mesto turističke karte Evrope“, kaže Ilija Jacanović, turistički vodič.

Da je Ramska tvrđava bila teško osvojiva i da je sa namerom birana nepristupačna lokacija dokaz je i što postavljanje pontona u njenom podnožju traje gotovo sedam godina. Agencija za upravljanje lukama planira da međunarodno putničko pristanište u Ramu bude infrastrukturno opremljeno do početka naredne nautičke sezone.

RAM, Foto: Urban City / B.P.

“Imajući u vidu specifičnost tla na lokaciji budućeg međunarodnog putničkog pristaništa biće primenjena odgovarajuće tehničko rešenje. To rešenje će biti primenjeno nakon dobijanja građevinske dozvole u skladu sa zakonom o planiranju i izgradnji”, kaže Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama.

“Završena je priprema plovila. I on je spreman za predavanje agenciji koja je preuzela aktivnosti na izgradnji šipova i izabrala je izvođača radova kojeg očekujemo na terenu već sa poboljšanjem vremenskih uslova u toku maja”, Jasmina Štrbac, rukovodilac odeljenja za lokalni ekonomski razvoj u Velikom Gradištu.

Ramska tvrđava izabrana je za pristan turista i zato što se nalazi na međunarodnoj biciklističkoj stazi Euro-velo 6, što omogućava turistima da obiđu više turističkih lokacija u ovom regionu.

KOMENTARIŠI