Foto: Pixabay // ilustracija

Sudeći po mejlovima pristiglim na internet adrese klijenata pojedinih banaka koje posluju u Srbiji, posle Nove godine spremaju se nove cene bankarskih usluga.

Za održavanje računa, isplatu gotovine, SMS obaveštenja, korišćenje bankomata i druge uobičajene bankarske usluge u 2021. godini biće neophodno izdvojiti od 15 do 60 odsto više sume nego do sada. Među prvima su korisnici Eurobanke dobili okvirne ugovore sa novim tarifama koje će da važe od 1. marta 2021. godine, a izmene tarifa za opšte bankarske usluge najavila je i Unikredit banka. Potvrdu da će iduće godine korigovati cene potvrdili su nam i iz Adiko banke. Pojedine nove tarife uvode i Api banka i Kredi agrikol banka.Iz Narodne banke Srbije kažu da nemaju informacije koje još finansijske ustanove u ovom momentu nameravaju da podignu cene svojih naknada, ali ni banke nisu u obavezi da unapred dostavljaju izmene tarifa za usluge koje pružaju. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, jedino moraju da informišu svoje korisnike pismenim putem – najmanje dva meseca ranije.

– Korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova – objašnjavaju u NBS.

Foto: Pixabay // ilustracija

– Banke moraju da najkasnije 15 dana pre početka primene, na vidnom mestu u poslovnim prostorijama i na internet stranici istaknu troškove koje naplaćuju korisnicima.

Kako u NBS kažu, svaka banka je samostalna u odluci o ceni svojih usluga, ali s obzirom na to da u Srbiji trenutno posluje 26 banaka, svakoj je u interesu da ima konkurentnu ponudu.

Iako su se odlučili na veće cene, u Eurobanci kažu da su i sa novim tarifama među najkonkurentnijim bankama na tržištu.

– Trenutno pojedine banke koje nude sve usluge pojedinačno i za svaku naplaćuju odgovarajuću naknadu, ili druge među kojima smo i mi, koje objedinjuju usluge u pakete i naplaćuju ih zajedno – kažu u Eurobanci.

– I mi smo se opredelili za opciju gde klijenti po ceni jedne usluge dobijaju čitav set, imaju na raspolaganju različite pakete tekućih računa, a mogu u svakom trenutku, bez naknade, i da ih promene. Preporučujemo svima opciju digitalnog bankarstva koje je besplatno.

Kako su nam iz Adiko banke rekli, zna se da će biti korekcija tarifa, ali ne i u kom će pravci ići. U Unikredit banci su nam rekli da su cene za pojedine usluge snižene, za druge neznatno uvećane, dok je za najveći broj usluga cena ostala nepromenjena.

– Kada govorimo o fizičkim licima, tarifa za instant plaćanja putem mobilnog bankarstva smanjena je sa 30 dinara na 20 za transakcije do 300.000, dok je cena te usluge u ekspozituri povećana sa 0,5% od iznosa koji se uplaćuje na 0,8 odsto. Banka i dalje ne naplaćuje bezgotovinski prenos novčanih sredstava unutar banke – kažu iz Unikredit banke.

Foto: Pixabay // ilustracija

Nove tarife će se primenjivati od 18. januara. Na sajtovima Api i Kredi agrikol banke su objavile izmene tarifa 2021.

Dok će recimo provizija za podizanje novca sa svog bankomata kreditnom karticom Eurobanke sa poskupljenjem koštati minimalno 200 dinara, kod Unikredit banke ova usluga će biti 250 dinara, a kod Adiko je sada 240 dinara. Za istu uslugu, Komercijalna banka naplaćuje od 100 do 150 dinara, Kredi agrikol samo 60 dinara. Provizija za podizanje novca sa bankomata ili šaltera druge banke platnom karticom kod Eurobanke posle poskupljenja biće najmanje 200 dinara, dok je to recimo kod Komercijalne 60 dinara, Halk banke 20 dinara, Banke Poštanska štedionica 50 dinara, Intezi 90, a u Rajfajzen banci 210 dinara.

Usluga održavanja računa se ne plaća jedino u Oportuniti i NLB banci, dok je najniža tarifa zasada u Zberbanci 95 dinara, kao i Banci Poštanska štedionica, Euro, VIP i MTS gde ova usluga košta 100 dinara. Po 120 je u Unikredit i Halk banci, 150 u Adiko i Rajfajzen, dok je oko 200 dinara u Intezi, Kredi agrikol, Direktnoj, Komercijalnoj, Ekspo, Porokredit, Erste i Vojvođanskoj banci.

Među uslugama koje banke naplaćuju su i izdavanje čekova, slanje SMS poruka, dobijanje obaveštenja na bankomatu korišćenjem kreditne kartice.

KOMENTARIŠI