Uspešna sinhronizacija na mrežu bloka B3 u Kostolcu

Uspešna sinhronizacija na mrežu bloka B3 u Kostolcu

Foto: Urban City / B.P. / arhiva

Izgradnja bloka B3 snage 350 megavata u termoelektrani „Kostolac B“ je u završnici, skoro svi sistemi su ispitani i dobijene su gotovo sve dozvole. Novi blok uspešno je sinhronizovan na mrežu 26. januara i počela su dalja ispitivanja svih parametara bloka.

Sledeći korak je probni rad bloka, priključenje na mrežu i trajni operativni rad – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“. On je istakao da je kompletan energetski deo bloka u funkciji i preostali su delovi koji se tiču zaštite životne sredine – transport pepela, šljake i odsumporavanje. To će se ispitivati i raditi u narednom periodu. Novi blok u Kostolcu znači veoma mnogo za dalju stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije. Biće to moderan blok, visokog stepena efikasnosti koji ispunjava sve domaće i evropske standarde zaštite životne sredine. Očekuje se godišnja proizvodnja oko 2,5 milijardi kilovat-sati. To će obezbediti dodatnu sigurnost elektroenergetskog sistema Srbije. Prema rečima Živkovića, sada se prepoznaje kraj jednog značajnog projekta za EPS, ali i za energetiku Srbije.

– I kop „Drmno“ je spreman za rad bloka B3, jer su i kapaciteti tog kopa znatno iznad postojećih potreba. Novi blok imaće dovoljno uglja, a posebno je važno što je kalorijska vrednost uglja dobrog kvaliteta i kop „Drmno“ će moći dugoročno da snabdeva sve blokove u Kostolcu – rekao je Živković.

Izgradnja novog termo bloka „Kostolac B3“, vredna 618 miliona dolara, projektovana je prema najstrožim evropskim standardima i važećim tehničkim propisima. Projekat je uključio savremene tehnologije i standarde iz oblasti tehnike, sve trenutno važeće elemente zaštite životne sredine, čak i neke koji se tek očekuju. Emisije će biti višestruko smanjene, sumpor-dioksid biće na nivou 150 miligrama po kubnom metru, azotni oksidi biće 200 miligrama po kubnom metru, a praškaste materije 10 miligrama po kubnom metru. To je u skladu sa najstrožim ekološkim standardima i sve vrednosti zadovoljavaju standarde EU Direktive o industrijskim emisijama.

KOMENTARIŠI