Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” Golubac organizovala je Festival mladih u Golupcu od 10. – 12. avgusta 2018. godine. 

Foto: Biblioteka Golubac
Festival je počeo u petak, 10. avgusta 2018. godine tribinom JAZAS-a “Mladi su snaga” i dočekom volontera koji se nalaze u kampu u selu Dobra, kraj Golupca.

Foto: Biblioteka Golubac

U večernjim časovima grupa “Orthodox Celts” je održala koncert na Sportskom centru Golubac, predgrupa je bio golubački bend “Error”. Koncert je izazvao veliku posećenost, ali izuzetno dobru atmosferu do mere da je publika čak tri puta tražila bis.

Foto: Biblioteka Golubac

Drugog dana, u subotu, 11. avgusta 2018. godine održan je koncert grupe “Ritam nereda”, predgrupa je bio bend iz Novog Sada pod nazivom “Kolaps” i “Treće stanje” bend iz Golupca.

Foto: Biblioteka Golubac

Bend je naišao na brojne ovacije i aplauz, publika je bila oduševljena nastupom benda “Ritam nereda” a energija kojom su zračili bila je izuzetna. Članovi benda su tu energiju preneli na publiku, a koncert se završio uz komentare da u Golupcu nikada nije bio ovako energičan koncert.

Trećeg dana, 12. avgusta 2018. godine organizovali smo maskenbal. Biblioteka je obezbedila boje za iscrtavanje lica i maskiranje organizovala u svojoj čitaonici. Učesnici koji su se maskirali kod nas bili su volonteri JAZAS-a koji se nalaze u kampu u selu Dobra i mladi iz Golupca, a učesnici su bili svi zainteresovani, od najmlađih do odraslih. Maskenbal je počeo okupljanjem na golubačkom trgu, zatim je prošao defile pod maskama kroz Golubac i završio se u parku, nakon čega je održana projekcija diplomskog filma Miloša Čolića, reditelja iz Velikog Gradišta. Realizaciji diplomskog filma pomogla je i Narodna biblioteka Golubac, a film je snimljen u Golupcu i Velikom Gradištu. Glavni glumci su Mirjana Karanović i Vučić Perović, a glumci amaterskog pozorišta “Branislav Nušić” iz Velikog Gradišta, koji takođe glume u filmu, došli su na projekciju kako bi podržali mladog reditelja i pozdravili posetioce.

Foto: Biblioteka Golubac
“Izuzetno je bitno da se mladi dobro provedu i dobro osećaju, na njima svet ostaje i bitno je da postanu kvalitetni ljudi, takođe je bitno da se nakon školovanja vrate u rodno mesto i doprinesu. Tinejdžeri su osetljivi i bitno je pokloniti im pažnju, mogućnost da se osećaju dobro u svom gradu i prilagoditi program njihovim željama i interesovanjima, a mi smo se ove godine u tome potrudili. Najbitnije u vezi celog Festivala jesu njihovi utisci i neskromno ću priznati da su komentari mladih prevazišli naša očekivanja i sudeći po tim komentarima, zaista su se lepo proveli i uspeli smo u tome da im priredimo kvalitetan program, što i jeste misija ovog Festivala. Takođe, posetioci su bili svi oni koji se tako osećaju, od 1 do 101 godine, svi koji vole mladost, dobru muziku i kulturni program”, navode iz golubačke biblioteke.

KOMENTARIŠI