Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“, koji su u prethodne dve i po godine realizovale kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Sekopak, uz podršku Gradske uprave Požarevca, uspešno je završen proglašenjem najboljeg društvenog preduzetnika koji je učestvovao u ovoj inicijativi.

Vlasnik preduzetničke radnje „Violeta 12“ Turkijan Rahmani istakao se svojim radom,što pokazuju i njegovi rezultati – zavreme projekta prikupio jeviše od35 tona PET ambalaže i više od 3,5 tone aluminijumskih limenki.U pitanju su visoko reciklabilni materijali, koji se mogu reciklirati veći broj puta, čime je povećan i doprinos projekta cirkularnoj ekonomiji.

Srećan sam što sam svojim učešćem i rezultatima pokazao ne samo da reciklažommožemo da čuvamo životnu sredinu, već i da na ovaj način mogu da zaradim platu. Nadam se da će biti još ovakvih projekata, koji nama puno znače“, rekao jeRahmani.

Kao nagradu za istrajnost u prikupljanju ambalažnog otpada i ispunjenje ciljeva i tokom perioda pandemije, ovom preduzetniku uručena je specijalna presa za baliranje PET ambalaže, koja smanjuje zapreminu otpada i olakšava njegov dalji transport do reciklažnog postrojenja.

Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ jedinstven je po tome što se bavio sa dva važna izazova: primarnom selekcijom otpada i reciklažom s jedne, te podsticanjem društvenog preduzetništva izapošljavanja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, s druge strane.

U kompaniji Coca-Cola HBC Srbija društvene preduzetnike vidimo kao nosioce promena, koji svojom prilagodljivošću doprinose bržem rešavanju izazova u lokalnim zajednicama. Uvezujući podršku društvenom preduzetništvu sa našim važnim prioritetom,rešavanjem problema ambalažnog otpada, pokazali smo kako sveobuhvatan pristup, uz podršku partnera, može doneti merljive rezultate. Pored radnog angažovanja i edukacije za lokalne društvene preduzetnike, doprineli smo većoj reciklaži u Požarevcu, ali i ukupnim nacionalnim ciljevima u ovoj oblasti“, saopštila je Nina Elezović, direktorka korporativnih poslova i održivosti u Coca-Cola HBC Srbija.

Svu ambalažuprikupljenu tokom projekta kompanija Sekopakpredala je nareciklažu. Predstavnici ove kompanije ističu da je tokom realizacije projekta uočena potreba formalizacije neformalnog sektora iširenja pozitivnog načina poslovanja.

„Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ pokazatelj je da reciklaža, pored svih benefita koje ima za našu planetu, potpomaže otvaranju novih radnih mesta u uređenim tokovima. Turkijan je sakupio impresivne količine i pokazao da u Srbiji postoji veliki potencijal za razvijanje ovakvih projekata“, kazala je Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka kompanije Sekopak.

Projekat „Komšije se pomažu, ambalažu odlažu“ počeo je u septembru 2019. godine. Kroz projekat su osnovana preduzeća, sačinjena od pripadnika socijalno ugroženih kategorija stanovništva, koja su sakupljala ambalažni otpad iz domaćinstava, po sistemu „od vrata do vrata“ i zarađivala od njegovog daljeg plasmana na tržište sekundarnih sirovina. Coca-Cola HBC Srbija u potpunosti je finansirala program, uz stručnu, mentorsku i logističku pomoć Sekopak-a i podršku Gradske uprave Požarevca.

KOMENTARIŠI