Uspešno završen projekat „Ukusi regiona Braničevo-Podunavlje“

Uspešno završen projekat „Ukusi regiona Braničevo-Podunavlje“

Tokom proteklih devet meseci, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ je uspešno implementirala regionalni projekat „Ukusi Regiona – Promovisanje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za unapređenje ekonomskih kapaciteta porodičnih gazdinstava“, u okviru šireg programa „Podrška razvoju proizvodnih kapaciteta u agro-industrijskom sektoru u Srbiji“ koji finansira Ruska Federacija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Svrha projekta bila je promocija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću, sa posebnim fokusom na tradicionalne, proizvode sa oznakama geografskog porekla i inovativne proizvode.
U okviru projektnih aktivnosti sprovedena je analiza proizvoda iz Regiona sa tržišnim potencijalom i identifikovana su tri najperspektivnija sektora: prerada voća i povrća, pčelarstvo i prerada mleka. Realizovan je i program obuka za preko 80 učesnika na različite teme: marketing i brendiranje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, proizvodnja voćnih rakija i autohtonih vrsta sireva, seoski turizam i obuka za početnike u poslovanju, a pripremljena su i tri Priručnika – za proizvodnju voćnih rakija, Homoljskog sira i seoski turizam. Takođe je razvijen koncept regionalnog brendiranja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao osnov za buduće aktivnosti unapređenja tržišne pozicioniranosti proizvoda iz regiona Braničevo-Podunavlje. Na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu predstavljeni su proizvodi 20 proizvođača koji su izazvali veliko interesovanje među posetiocima, a organizovan je i ceo niz aktivnosti sa svrhom boljeg povezivanja sektora ugostiteljstva i proizvođača, kao i unapređenja digitalne promocije proizvoda iz Regiona.

U petak, 19. jula na Srebrnom jezeru je organizovan Završni događaj u okviru kojeg je održana konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava iz Regiona, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zavoda za intelektualnu svojinu i Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica. Predstavljen je Javni poziv za podsticaje za pripremu lokalnih strategija ruralnog razvoja u skladu sa LEADER pristupom, a u okviru panel diskusije bilo je reči o organskim proizvodima i proizvodima sa oznakom geografskog porekla u kontekstu potražnje na domaćem i stranim tržištima, odnosno velikim potencijalima za proizvodnju istih u našem Regionu. Predstavljen je i lokalni primer dobre prakse u oblasti inovativnih proizvoda – Medeni krem Veverko, koji je na nacionalnom tržištu već prepoznat kao visokokvalitetan proizvod na bazi meda.

U okviru Završnog događaja, organizovan je i dvodnevni Sajam lokalnih proizvoda na kojem se predstavilo preko 30 proizvođača hrane i pića iz Regiona, pa su posetioci Srebrnog jezera mogli da degustiraju i kupe različite vrste meda i pčelinjih proizvoda, domaće sokove, džemove i turšije, šumske plodove, voćne rakije i vina, različite sireve i suhomesnate proizvode, kao i prirodne sapune i kozmetiku na bazi pčelinjih proizvoda, kozijeg mleka i lekovitog bilja. Veliki broj posetioca Sajma potvrdio je kvalitet prezentovanih proizvoda, ali i potrebu da se na ovaj i slične načine oni još više približe turistima i posetiocima Regiona.

Obzirom na sjajne rezultate ostvarene tokom realizacije Projekta, kao i novonastale inicijative, u narednom periodu planiraju se novi projekti i aktivnosti koji će doprineti unapređenju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda regiona Braničevo-Podunavlje.

KOMENTARIŠI