Foto: Pixabay // ilustracija

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja.

Uredbom je definisala eko-taksu za pravna i fizička lica od 1.200 do dva miliona dinara, navodi “Blic”.

To praktično znači da će se ova naknada ubuduće plaćati po principu “plati koliko zagađuješ”, koji je definisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Ujedno je ovim dokumentom konkretizovana i uredba koja je doneta početkom godine. Ta konkretizacija podrazumeva utvrđivanje tri kategorije delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, i to one koje imaju veliki negativan uticaj, srednji i mali.

U okviru svake od ove tri kategorije, postoji i dodatna klasifikacija koja se odnosi na veličinu kompanije. Upravo tom klasifikacijom se omogućava da dve kompanije različite veličine, bez obzira na to što su svrstane u istu kategoriju, primera radi velikog zagađivača, neće platiti istu naknadu. Ona koja je velika izdvojiće za eko-taksu dva miliona dinara, a ona koja se tretira kao mikropravno lice – samo 20.000 dinara.

Od nameta nisu izuzeta ni fizička lica.

Reč je o domaćinstvima koja utiču na zagađenje životne sredine korišćenjem grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji nakon upotrebe postaju otpad.

Za njih je predviđena taksa od 1.200 dinara za kalendarsku godinu.

 

2 KOMENTARA

  1. U Velikom Gradištu proleće, leto, jesen (tri godine u nazad) gori deponija. Kada duva vetrić ka gradu guuušenje. Sve to rade namerno jer je deponija prepuna pa prave mesta. Rumunska radioaktivna prašina iz rudnika nas ZATRPAVA već 20 godina…. Ovde trebaju ljudi da primaju odštetu a ne da plaćaju namete…

  2. haha a kako ce da se greju radnici vodovoda kada im je precednik sindikata prokockao pare za ugalj na kocku i kafice ali moze mu se jel ga stiti ivan jovic iz sns

KOMENTARIŠI