Foto: Urban City TV capture

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Obrenovcu da će tek biti doneta odluka da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklarne rekatore). On je rekao i da će građani Srbije će tokom zime imati dovoljno struje i obezbeđeno grejanja, kao i dovoljno gasa ako se uspešno završi u Moskvi razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 25. novembra.

“Ako taj razgovor bude relativno uspešan, onda smo uspeli da osiguramo budućnost za našu zemlju. To su ključna pitanja. Zamislite da moramo da plaćamo gas po tržišnoj ceni i da gas uvozimo godinama. To bi bili veliki finansijski gubici i ‘krvarenje’ države”, istakao je Vučić.

Predsednik je tokom obilaska radova na revitalizaciji bloka B1 u Termoelektrani Nikola Tesla B kazao da se ti radovi privode kraju, da se već 18. novembra pale kotlovi i da će blok B1 biti uključen u sistem 25. i 26. novembra, kada će Srbija imati dovoljno struje za svoje potrebe.

Istakao je da je urađen veliki posao koji će obezbediti Srbiji stabilno snabdevanje strujom tokom zime, pošto će biti uključeno još 650 megavata.

Vučić je istakao da nam je upravo tih 650 megavata nedostajalo od maja, kada su počeli radovi i da smo morali i da uvozimo struju, a deo nadoknađivali dodatnim uvozom gasa, kojim smo snabdevali termoeletrakne i toplane u Novom Sadu i Pančevu.

Napomenuo je da je to imalo svoju cenu i da kada dobijemo tih 650 megavata više nećemo morati da plaćamo 200 evra po megavatu, kao što to moraju Severna Makedonija, Albanija, Crna Gora i Hrvatska.

Vučić kaže da je važno da obezbedimo dovoljno gasa za naredni period, jer mnogo više trošimo nego pre.

Kako je rekao, 2012. godine smo trošili 1,1 milijardi kubnih metara gasa, a danas 2,5 milijardi, što pokazuje koliko je Srbija napredovala.

“Za nas je pitanje dogovora oko gasa, pitanje dogovora oko cene i količina, jer ne smemo da naručimo mnogo više, pošto nemamo gde da čuvamo, nemamo dovoljno skladišta, a ako ne naručimo dovoljno, a napravimo dugoročni ugovor na primer na 10 godina, od pete godine moraćemo da uvozimo po tržišnim cenama”.

Predsednik je dodao da sada na tržištu cena gasa iznosi 900 evra za hiljadu kubika i da Srbija nema novac da toliko plaća.

“Mnogo nam zavisi od struje i energetike, samo da bude sve u redu u periodu od 18. do 25. novembra i da nam se nešto ne pokvari, već da prođe sve kako treba”, rekao je Vučić.

Kaže da će posle Srbija da skuplja struju i puni svoje akumulacije odnosno da skladišti struju i čuva je za najteže zimske dane, kako bi imala dovoljno ako nešto ispadne iz sistema.

“I da po nešto nižoj ceni pomognemo prijateljima od one na berzi ili da je i prodajemo na berzi kada je već ovako visoka cena i da zaradimo neki dinar”, zaključio je Vučić.

Za šta ćemo se odlučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Obrenovcu da će tek biti doneta odluka da li će naša zemlja učestvovati u gradnji nuklearki u okolnim zemljama ili će i sama praviti modularne nuklearke (male modularne nuklarne rekatore).

“Dobijamo 68 odsto struje iz uglja i moramo da radimo na pravljenju novih kapaciteta iz obnovljivih izvora, ali moraćemo da pravimo i bazne kapacitete. Za šta ćemo se odlučiti, to ćemo da vidimo u godinama pred nama – da li da učestvujemo u nuklearkama u okolnom zemljama ili ćemo sami moći da pravimo te modularne”, rekao je Vučić tokom posete TENT-u B.

Predsednik je kazao da će se sv akako raditi na dobijanju struje iz energije Sunca i vetra i iz drugih obnovljivih izvora.

“Ali, potrebno nam je ono što je sigurno i što donosi struju bez ikakve sumnje i po Suncu i kiši i snegu i različitim meteorološkim uslovima”, naglasio je Vučić.

Spremni da budemo vlasnici 15% nuklearke u Mađarskoj, ali još je rano za to

Predsednik Vučić izjavio je danas, da je u nedavnom razgovoru sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o nuklearnoj elektrani koju će ta država da gradi, rekao da je želja Srbije da bude vlasnik 15 odsto te njihove nuklearke.

Vučić je naveo da je Srbija spremna da za to plati dobru cenu, ali da je još rano za to, jer razgovori na tu temu tek počinju, budući da je plan da nuklearka, svi njeni blokovi, u Mađarskoj bude završena tek 2035. godine.

Dodao je da je na tu temu imao početne razgovore i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, u vezi sa bugarskom nuklearkom u Belenu.

To je, kaže, Vučić, najsigurnija varijanta.

“Dobili smo mnogo raznih ponuda, moramo sami da vidimo i da osmislimo sa kim da razgovaramo oko modularnih nuklearki. Njih Indijci imaju 14, Kanada, Francuska, Amerika gradi, Rusi takođe… Treba sami da vidimo šta ćemo da radimo u godinama koje dolaze”, rekao je Vučić.

Dodao je da to nije jednostavno pitanje, ali da odluka svakako neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih “cost-benefit” analiza, bezbednosnih analiza, dodajući da je sigurno da se time ne ugrožava životna sredina.

Cena struje za građane ostaje ista, narednih dana o ceni za privredu

Predsednik Vučić izjavio je danas da će se narednih dana razgovarati o ceni električne energije za privredu, koja će, kako je rekao, morati da bude povoljnija nego na berzi, ali ipak nešto viša nego do sada, kako bi time bili zadovoljni i privrednici, ali da EPS ne bude oštećen.

Istovremeno, predsednik je poručio da cena struje za građane ostaje ista, odnosno da se o eventualnom poskupljenju do sada nije ni razgovaralo.

Na pitanje novinara šta će posle 1. decembra biti sa cenom struje za privredu, Vučić je rekao da već u ponedeljak sledi važan sastanak na tu temu.

On je primetio da povoljnija cena električne energije za privrednike i jeste jedan podstrek za investitore da ulažu kod nas.

“Kod nas su više plate nego u region, ali investitori dolaze ovde. Računamo da će Srbija na kraju godine imati 62-63 odsto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu, ali zato moramo da brinemo o velikim potrošačima struje i gasa”, rekao je Vučić.

Dodao je da su najveći potrošači Železara Smederevo i borski Ziđin, kao najveći, sa kojima je dogovorena cena električne energije, te da se sa drugima razgovara u okvirima koje država može da podnese.

“To znači da cena mora da bude nešto iznad cene koštanja, bez obzira na značaj tih kompanija za Srbiju, da ne bi EPS pravio dodatne gubitke . Gledaćemo da za firme obezbedimo mnogo bolju cenu nego na berzi, ali da bude nešto viša nego danas”, rekao je Vučić.

Kada je reč o građanima, cena struje, istakao je, kako stvari sada stoje, ostaje ista.

“Sve i da povećamo za neki procenat, opet bi bila najjeftinija u Evropi. Ali, nismo ni razmišljali o tome”, poručio je predsednik.

Ponovio j da se povoljnijom cenom struje za privrednike deluje podsticajno na njih, za buduća ulaganja, jer država želi da investitori ostanu ovde, da su im pogoni u našoj zemlji, jer svojim radom doprinose stvaranju većeg BDP-s Srbije.

“Naći ćemo rešenje da budu zadovoljni svi, i EPS i privrednici, to je najvažnije”, rekao je Vučić i dodao da i u EPS-u to razumeju.

Još nisam video da je neko u Evropi zatvorio termoelektrane

Srbija će graditi obnovljive izvore energije, ali ako bi isključila kapacitete na ugalj 10 najvećih gradova i 50 manjih ostalo bi bez električne energije, kao i sve bolnice, upozorio je danas predsednik Vučić odgovarajući na pitanje da li će Srbija trpeti sankcije Energetske ekonomske zajednice ukoliko ne pristupi zatvaranju termoelektrana.

“Još nisam video da je neko u Evropi zatvorio, već su otvorili i deo kapaciteta na ugalj. Engleska se vratila, Poljska nije zatvorila, i ima najnižu cenu struje u Evropi”, rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija smanjivati procenat udela energije koja se dobija iz uglja i graditi obnovljive izvore, koliko je to moguće, ali i da građanima mora da se kaže da sada sem uglja nema drugih izvora električne energije, kao i da to imaju u vidu kada podržavaju neke političare koji o tome drugačije govore.

“To nije ničiji hir, niti želja već nasušna potreba da imamo struju”, rekao je Vučić.

On je naveo da ako bi se isključili TENT ili Kolubara u tom trenutku ne bi imali struju, a da nije moguće uvoziti struju po ceni od 230 evra po megavatu.

Kaže da to može za minimalne količine, ali da se plaćaju hiljade megavata na tom nivou država bi bankrotirala za godinu dana.

Vučić je rekao da će se graditi obnovljivi izvori, ali i da se za to vreme sve čini da se smanji zagađenje iz postojećih termoelktrana, kao i da će ova u Obrenovcu biti jedna od najčistijih jer je samo u odsumporavanje uloženo više od 200 miliona evra.

Ukazao je da Srbija mora da ima struju i gas da bi mogla da ima privredu.

Ističe i da je ponosan i srećan što će od 25. novembra posle remonta u mreži da bude još 650 megavata čime će moći da se prekine snabdevanje iz Republike Srpske, a onda polako čuva i skladišti električna energija.

Najavio je da će od ponedeljka biti važnih sastanaka i priprema za posetu Moskvi kako bi se procenilo koliko gasa je potrebno da se naruči od Rusije jer privreda raste.

“To su važne stvari za nas, i strateško i suštinsko pitanje za budućnost”, istakao je Vučić.

KOMENTARIŠI